Un centenar de professionals d'infermeria participaran el 16 de novembre a la XVI Jornada Infermera dels Serveis de Medicina Interna dels Hospitals de la Regió Sanitària de Girona, que se celebra a l'auditori del Convent dels Caputxins de Figueres i que en aquesta edició organitza la Fundació Salut Empordà (FSE). Aquesta és la tercera vegada, des de la seva creació, que té lloc a la ciutat.

Com explica Cristina Montero, cap d'Infermeria d'Hospitalització Mèdica de la FSE, «són unes jornades plenament consolidades, els seus inicis arrenquen a Figueres fa 21 anys. Va ser una iniciativa de la directora infermera i de la cap d'Infermeria de Medicina Interna d'aquell moment que varen promoure la creació d'una primera jornada per aplegar els professionals d'aquest servei dels diferents hospitals i centres sanitaris de les comarques gironines».

La manca d'espais de trobada i debat propis de la infermeria de Medicina Interna al territori va motivar que les professionals del centre lideressin aquell projecte. «Se celebraven jornades i congressos d'altres especialitats, més concrets, però cap del nostre àmbit, que és més ampli i heterogeni. Quan es va proposar la idea va ser molt ben rebuda per la resta d'hospitals, tant que des de l'inici la seu és rotatòria i cada edició l'organitza un centre diferent de la Regió Sanitària de Girona».

Montero explica que «aquesta jornada aviat es va consolidar com un espai de trobada, en el qual les infermeres podíem compartir les darreres novetats de l'especialitat, estudis científics i experiències pròpies dels nostres centres de treball. Actualment unes jornades d'aquest tipus són una oportunitat d'incorporar nous coneixements, una formació continuada que és imprescindible en el nostre desenvolupament professional i que repercuteix directament en l'atenció al pacient».

L'edició figuerenca

La jornada del dia 16 s'obrirà amb uns parlaments de benvinguda a càrrec del gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, el gerent de la FSE, Martí Masferrer, i la directora Infermera de la FSE, Paquita Abulí. Tot seguit començaran les comunicacions orals -vuit en total- presentades per diferents hospitals i centres sanitaris de la demarcació (Olot, Campdevànol, Blanes, Palamós, Trueta, Clínica Girona, Santa Caterina i Figueres). També durant tota la jornada es podran veure els pòsters presentats pels diferents centres. El Comitè Científic valorarà els treballs presentats i designarà els guanyadors dels premis de la millor comunicació i el millor pòster.

En aquesta edició la FSE presenta una comunicació oral que porta per títol Anàlisi de les interrupcions en un servei d'hospitalització mèdica i tres comunicacions en format pòster. La primera, «Estudi de l'evolució del grau de dependència i del risc de patir caigudes i nafres del pacient ingressat a hospitalització mèdica, l'han elaborat Mireia Martí, Susanna Martínez, Sara López i Cristina Montero. La segona, Tractament amb nicotina en pacients ingressats a la unitat d'hospitalització mèdica d'un hospital comarcal, està realitzada per Montserrat Adell, Magda Andreu i Raquel Serra. Finalment, la tercera, és Continuïtat assistencial a l'Alt Empordà, presentada per Elisabet Vigo, Rosa Colom, Mati Rubio i Cristina Serrabassa. La jornada finalitzarà amb una conferència de clausura a càrrec d'Esther Celda, cap del Servei del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, que parlarà sobre Atenció centrada en la persona. Reptes en un servei d'hospitalització mèdica.

La FSE analitza les interrupcions en un servei d'hospitalització

La comunicació oral que aquest any presenta l'hospital de Figueres en la Jornada Infermera dels Serveis de Medicina Interna de la Regió Sanitària de Girona porta per títol Anàlisi de les inter­rupcions en un servei d'hospitalització mèdica i està liderat per ­quatre infermeres d'aquest mateix servei: Clara Vargas, Àtica Font, Eloïsa López i Jennifer Tamame.

Cristina Montero, cap d'Infermeria d'Hospitalització Mèdica de la FSE, recorda que «la tasca que desenvolupa el personal d'infermeria a les unitats d'hospitalització és imprescindible per a la cura i atenció de les persones hospitalitzades. Les distraccions que es poden produir en el dia a dia, durant el desenvolupament de la feina d'aquest col·lectiu, poden tenir influències negatives en la qualitat assistencial, esdevenint un aspecte important a tenir en compte en termes de seguretat del pacient».

Afegeix que «la bibliografia mostra la importància que tenen les interrupcions durant el procés d'administració de medicació, però veiem que es produeixen també en altres circumstàncies al llarg del torn de treball de les infermeres. D'aquesta manera les interrupcions tenen la capacitat d'influir en la tasca que estan duent a terme i, en conseqüència, en l'atenció directa als pacients».

El treball elaborat des de l'Hospital de Figueres pretén identificar els tipus d'interrupcions, quins torns en reben més i quina tasca està desenvolupant la infermera en el moment que es produeix la interrupció. «Estem convençuts que conèixer i analitzar els resultats obtinguts permetrà elaborar estratègies que ens ajudin a millorar la seguretat del pacient i la qualitat assistencial, a partir d'accions que facilitin la reducció de la incidència de les interrupcions. Aquestes mesures -l'estudi mateix fa una primera proposta d'accions- portaran a canvis organitzatius i estructurals».

Per elaborar aquest treball, totes les infermeres del servei han recollit durant un mes el nombre d'interrupcions al llarg del dia, així com també la seva tipologia i origen.