Un nou robot pioner a Catalunya prepararà a partir d'ara, a l'Hospital Clínic de Barcelona, els medicaments citostàtics que s'administren a pacients oncològics. L'avantatge de l'aparell és la seguretat, tant per als pacients, evitant els possibles errors que es poden donar en l'elaboració manual, com per als tècnics farmacèutics que ho preparen, ja que evita el contacte amb els fàrmacs. El robot, que val entre els 400.000 i el milió d'euros, pot fer 5 dosis cada vint minuts per la qual cosa és més productiu arribant a les 100 dosis al dia, i permet també, aprofitar millor el medicament. El robot ha estat finançat per la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC) amb participació de diverses fundacions.

Un robot automatitzat prepararà els tractaments de quimioteràpia dels pacients de càncer de l'Hospital Clínic de Barcelona. L'aparell, pioner a Catalunya, permet elaborar els citostàtics que s'administren per via intravenosa als pacients de càncer i és un procés que requereix un control molt exhaustiu perquè és més precís a l'hora de mesclar els diferents fàrmacs, i per tant, redueix el risc d'error per a les dosis individualitzades de cada malalt, i a la vegada suposa unes condicions de risc mínim per als treballadors que la preparen. Per aquest motiu, la seguretat, els responsables de l'hospital Clínic ho consideren un avanç tècnic molt important en matèria de qualitat assistencial dels malalts.

Així ho ha explicat el cap de Servei de Farmàcia de l'Hospital Clínic, Carles Codina, que ha destacat ''més precisió, més traçabilitat'' que queden registrades abans d'administrar el medicament i hi ha ''doble control''. Per Codina, també és important que els tècnics no estan exposats als productes tòxics, com a mesura preventiva. I és que el robot treballa dins d'una cabina que també té la funció d'autorentat dels residus que poden quedar de cada sessió.

Una de les característiques que permet que el robot sigui tan eficient és que està dotat amb dos braços, que treballen de manera independent i en fan molt més versàtil que altres robots que ja existeixen. En un braç es recompon i s'agita els vials que s'utilitzaran i l'altre serveix pels sèrums i les injeccions. A més, també permet aprofitar els vials que en l'elaboració d'una dosi queden a mitges i per tant, s'economitza la despesa en fàrmacs. L'aparell també disposa d'un sistema de videocàmeres que permet controlar tot el procés i culmina les tasques amb un procés de verificació per codi de barres. El robot permet fer 5 dosis cada 20 minuts, cosa que suposa que l'hospital Clínic en generarà unes 100 cada dia.

De moment, el robot es posa en marxa pels pacients oncològics de l'Hospital Clínic, però Codina no descarta que els propers anys, els centres puguin adquirir aquests aparells, amb un preu d'entre 400.000 euros i 1 milió. Tot i això, Codina considera que d'aquí a mig any, quan tinguin l'aparell prou calibrat, des del Clínic es podrien preparar els medicaments citostàtics d'altres hospitals, però és una opció que va lligada a importants sistemes d'informació que a través d ela xarxa informàtica permeti accedir a les necessitats de cada pacient. És el primer robot que es compra a Catalunya, i el proper, s'instal·larà a la Vall d'Hebron.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha volgut destacar malgrat les circumstàncies econòmiques que han marcat els darrers anys, no es podia aturar el progrés i la innovació però calia que aquestes rendissin comptes i demostressin una sèrie d'avantatges. Ruiz ha destacat doncs que és eficient, sobretot perquè permet utilitzar restes de medicament, més productiu, en la generació de dosis viables. Per això considera que respon a ''l'ètica de la gestió pública'' que suposa ''fer les coses d'altra manera per treure els millors resultats possibles''.

El robot ha estat finançat per la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC), gràcies a les aportacions econòmiques de l'Obra Social 'la Caixa', la fundació Jesús Serra i la Fundació Antonio Serra Santamans. Des de l FOC, Dolores de Oya, ha mostrat la seva satisfacció per poder presentar aquest aparell i ha declarat ser ''un dia molt important'' per a ella i ho ha qualificat d'''un pas més per a la lluita contra el càncer''.