28 de febrer de 2018
28.02.2018
L'Empordà

Lluita contra el canvi climàtic: les empreses tenen la clau

Les polítiques energètiques de les grans companyies són vitals en la batalla contra el calfament global

28.02.2018 | 16:09
Lluita contra el canvi climàtic: les empreses tenen la clau.

El canvi climàtic no afecta només el medi ambient. Tenen un impacte negatiu sobre l'economia i la vida diària de les persones. Les dades que maneja Nacions Unides (ONU) són alarmants. Si no s'actua amb determinació, a la fi de segle l'increment de la temperatura mundial superarà els 1,5 graus centígrads en comparació del període comprés entre 1850 i 1900, mentre que el nivell del mar s'elevarà de mitjana entre 24 i 30 centímetres per a 2065 i entre 40 i 63 per a 2100. L'objectiu de l'Acord de París és mantindre el calfament del planeta per davall dels 2 graus centígrads. Per a aconseguir-ho es requerixen polítiques energètiques sostenibles que les grans empreses ja estan desenvolupant.

 

Els compromisos de les companyies passen pel desenvolupament d'estratègies d'innovació, lideratge i negoci que contribuïsquen de forma eficient a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i aconseguir implantar una economia baixa en carboni com s'arreplega en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de l'ONU.

Un paper crucial en la lluita contra el canvi climàtic ho juguen les empreses del sector eléctrico, conscients des de fa temps de la necessitat i el desafiament que suposa mitigar les emissions contaminants. Xarxa Elèctrica, per exemple, du a terme des del 2015 un pla d'acció que ha anat adaptant i que arreplega diverses línies d'acció per a un model energètic més sostenible. Iberdrola, per un altre costat, compta amb un "model de negoci sostenible" que aposta per "la innovació com a element estratègic de la companyia i ferramenta principal" per a "garantir la sostenibilitat, l'eficiència i la competitivitat", indica l'elèctrica. Iberdrola disposa de més de 14.000 MW de potència eòlica instal·lada i treballa per a introduir "almenys un 27% de renovables en el consum final d'energia". En la mateixa línia, Endesa ha implantat diversos projectes de millora de l'eficiència energètica i reducció d'emissions en algunes de les seues plantes, introduint el gas natural com a combustible.

L'energia eòlica, una gran aliada contra les emissions de CO2. Foto: Getty Images. Foto: Getty Images


Un altre aspecte de vital importància és la telefonada descarbonización de l'economia basada en el principi de 'qui contamina paga'. "El sector elèctric és la clau per a aconseguir este objectiu", reconeixen des d'Iberdrola.

Banca i alimentació

Les empreses del sector agroalimentari també estan cridades a liderar la batalla pel clima. Nestlé admet que "l'activitat humana i la ramaderia constituïxen un important factor causant del canvi climàtic". Per això garantix que "s'esforça cada dia a reduir les seues emissions i millorar la gestió dels recursos. "Prova d'això és la disminució del 15% les emissions (directes i indirectes) de gasos d'efecte hivernacle per tona de producte acabat entre 2010 i 2016 en les fàbriques espanyoles", afirma la multinacional d'alimentació.

Les tecnològiques i el sector financer han d'igualment contribuir de forma decisiva a reduir l'impacte de la petjada de carboni. Telefónica desenvolupa una estratègia per a potenciar la reducció de combustible, la transformació de la seua xarxa i l'ús d'energies netes. "En 2016 duem a terme 130 iniciatives d'eficiència energètica en les nostres xarxes i oficines, amb els quals aconseguim estalviar 211 GWh i 22 milions d'euros en el compte anual d'electricitat. D'esta manera, evitem l'emissió de més de 68.229 tones de CO2 equivalents", sosté l'operadora, que xifra en un 43,6% el consum elèctric que ja procedix de fonts renovables.

La transformació de les xarxes de telefonia contribuïxen decisivament a la sostenibilitat. Foto: Getty Image


La transformació de les xarxes de telefonia contribuïxen decisivament a la sostenibilitat. Foto: Getty Images

Telefónica, com les anteriors empreses citades, és una de les firmes espanyoles que figuren amb més alta qualificació en l'informe de l'organització sense ànim de lucre Carbon Disclosure Project, que mesura el compromís amb el medi ambient de les grans companyies. També apareixen en este llistat amb la nota més eleva Bankia i CaixaBank.

"Portem anys implementant mesures encaminades a afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni", sosté l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri. Bankia explica en l'actualitat amb "condicions especials" per a finançar productes sostenibles, com a electrodomèstics de baix consum i cotxes híbrids o elèctrics.

CaixaBank ha implementat un pla ambiental trianual (2016-2018) amb mesures per a calcular, reduir i compensar la petjada de carboni, i desenvolupar iniciatives de consum d'energies renovables. A més, ha renovat la seua presència en el Dow Jones Sustainability Index, un índex mundial que valora el comportament de les empreses baix criteris socials, mediambientals i de govern corporatiu

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook