Opinió

Les sequeres i Figueres

"Aquests darrers anys, l'ACA s'ha limitat a reduir el seu endeutament sense preparar al país per afrontar en millors condicions la pròxima sequera –l'actual–"

Imatge aèria de la depuradora de Figueres.

Imatge aèria de la depuradora de Figueres. / Empordà

Joan Compte Costa

Joan Compte Costa

 A l'antiguitat nombroses ciutats varen ser abandonades pels seus habitants per manca d'aigua. Els seus pous es varen assecar, els rius que tenien al costat varen deixar de portar aigua, i és que sense aigua no es podia viure. Les sequeres han existit sempre en molts llocs del planeta terra

A Catalunya, a les seves conques internes, sense comptar la de l'Ebre, els darrers 125 anys, d'ençà que tenim dades, s'han succeït les sequeres; una cada 8-10 anys de mitjana. La darrera l'any 2007/2008, va tenir una intensitat semblant a l'actual i llavors l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) va reaccionar duent a terme actuacions de gran envergadura com la dessalinitzadora del Llobregat, la conducció d'aigües regenerades des de la depuradora del Baix Llobregat fins a Sant Joan Despí i la connexió de la dessalinitzadora de la Tordera amb les aigües del Ter, que juntament amb la millora i posada en marxa de nombrosos pous varen fer que aquests darrers quinze anys Barcelona i la seva àrea metropolitana no haguessin entrat en situació d'emergència.

Després, l'ACA s'ha limitat a reduir el seu endeutament sense preparar al país per afrontar en millors condicions la pròxima sequera –l'actual– tot i l'amenaça del canvi climàtic cada cop més intensa. Tenint en compte que avui tampoc es pot viure sense aigua, en la meva opinió, la política ha estat equivocada. O sigui, en lloc de preparar el territori per suportar millor la pròxima sequera, ha confiat als déus de la pluja... "Que ja plourà" -poc o molt-, abans que la situació afecti els abastaments domiciliaris produint un impacte socioeconòmic de gravíssimes conseqüències.

I a Figueres, que es pot fer per combatre aquesta sequera?

Primer: Estalviar. Això val per a tots els pobles i ciutats. L'estalvi domèstic depèn de tots nosaltres i cal conscienciar a tota la població de la seva necessitat sempre –amb sequera i sense-, reduir el consum tancant les aixetes obertes sense sentit, substituint els banys per les dutxes, no omplint piscines, limitant el reg de les plantes, etc.

Segon: Controlar i limitar els consums municipals per a la neteja dels carrers, regs de zones verdes i altres, així com disminuir les pèrdues a les canonades de distribució, competència de FISERSA.

Tercer: Regenerar l'aigua residual a la sortida de la depuradora afegint un tractament addicional, competència de l'ACA. Aquesta aigua regenerada, en una mena de circuit tancat, podria conduir-se fins als canals de reg de la Comunitat de regants del marge dret de la Muga -previ acord i conveni-, disminuint l'aportació corresponent que restaria a l'embassament, augmentant així la reserva disponible per a l'abastament domiciliari.

Quart; Perforar pous a la recerca d'aigües subterrànies de cabal suficient per afegir a les aigües superficials, col·laborant al subministrament de Figueres.

Cinquè: Promoure, juntament amb altres municipis de l'Empordà, una dessalinitzadora a la badia de Roses per l'abastament conjunt, que seria competència de l'ACA.

I és que el que no sabem és fer ploure! Malgrat nombrosos intents a les zones més àrides del planeta, bombardejant els núvols amb diverses substàncies, els resultats han sigut fins ara decebedors i no tenim evidència científica de cap èxit remarcable.

Així doncs; toca estalviar, reutilitzar, regenerar, dessalinitzar..., encara que l'aigua sigui cada cop més cara.