Segueix-nos a les xarxes socials:

Tramuntanades

Maria Crehuet

Escriptora

On posem els molins?

«Sempre em sorprenc de formar part d’una societat que malda per esbrinar el que va succeir fa un segle i es debat en temes actuals com si ningú no els hagués debatut encara»

On posem els molins?Salvem l'Empordà

Sempre em sorprenc de formar part d’una societat que malda per esbrinar el que va succeir fa un segle i es debat en temes actuals com si ningú no els hagués debatut encara. Em refereixo al tema dels aerogeneradors a la comarca.

Fa poc més de 13 anys va haver-hi una allau de projectes a casa nostra. Un era d’un molí d’uns 200 m a cada municipi, i l’altre –paral·lelament– d’un parc a l’Albera.

Des del Consell d’Alcaldies es va debatre el tema i es va acordar que no s’hi valia dir no i prou i que calia donar una ubicació alternativa. Es va encarregar un estudi a l’Institut Cerdà, el qual van pagar el Consell Comarcal, l’Ajuntament de Figueres i el CILMA (Diputació). Aquest estudi es va acabar el febrer del 2010 i es va aprovar per majoria dels 68 alcaldes i alcaldesses de l’Alt Empordà, amb un sol vot en contra i una abstenció, si no recordo malament. L’estudi tenia també el vistiplau de les entitats ecologistes, i ubicava els molins al corredor AVE-Autopista. Amb el nou emplaçament proposat s’obtenien més kW que amb les altres propostes.

«M’he afartat de rebatre atacs a l’Alt Empordà (...) tot explicant una vegada i una altra que vam ser la primera comarca –i diria que, a hores d’ara, encara l’única– que vàrem dir 'No així, però Sí d’aquesta altra manera'»

Un cop fet el tràmit pertinent, es va enviar a la Generalitat (ICAEN, Institut Català de l’Energia) i, a hores d’ara, no em consta que ningú n’hagi dit ni ase ni bèstia: si no és viable, per què no ho és, si és viable, però amb alguns retocs quins són... i si és viable... per què no es té en compte? I mentrestant van caient altres projectes.

M’he afartat de rebatre atacs a l’Alt Empordà, en taules rodones i conferències (acusant-nos d’insolidaris envers altres territoris), tot explicant una vegada i una altra que vam ser la primera comarca –i diria que, a hores d’ara, encara l’única– que vàrem dir «No així, però Sí d’aquesta altra manera». Però veig que no només he de defensar aquesta acció comarca enllà, sinó també a dins de casa. Almenys això dedueixo de la columna del director del setmanari Empordà del dia 2 de gener titulada «Parcs eòlics a l’Alt Empordà. On els posem?»

Suposo que hi ha hemeroteca per consultar, i en alguns casos hi hauria d’haver també memòria... o no n’hi ha? A algú li interessa la feina feta pels seus antecessors en càrrecs diversos? Com podem avançar d’aquesta manera? O ens agrada la idea d’inventar la roda a cada generació? L’estudi està a la web de Medi Ambient del Consell Comarcal.

Prem per veure més contingut per a tu