Des de l’Empordanet

Girona FC

"Segueixo pensant que aquesta filosofia de l’equip gironí, amb un pressupost dels més baixos de Primera Divisió, es podria aplicar a altres àmbits i activitats de la nostra vida: en l’àmbit empresarial, religiós o polític"

Mossèn Josep Taberner

Mossèn Josep Taberner

Dimecres passat vaig ser un dels 13.803 assistents a Montilivi, a veure el partit de futbol de Primera Divisió entre el Girona CF i l’Atlètic de Madrid; un partit vibrant que no es va resoldre, i a favor del Girona, fins al minut 90+1. Un partit amb molts xuts a porteria, i amb set gols (4- 3), que va ser com un regal avançat a la festa dels Mags d’Orient.

Després del Girona – Real Madrid de l’abril del 2023 (4 – 2), i el de finals de novembre entre el Girona i l’Athlètic de Bilbo, amb empat a un, aquest, és el tercer cop que vaig a l’estadi, i he de dir que el fet insòlit que el Girona sigui co-líder amb el Reial Madrid, ja al bell mig del campionat de Lliga 2023-24, ens parla d’unes dades històriques: el Girona FC és, amb quinze partits guanyats, tres empats i una sola derrota, l’equip més golejador (amb 46 gols) de les cinc lligues més importants d’Europa.

L’entrenador del Girona, en Míchel català (Miguel Àngel Sánchez Muñoz, Madrid 1975), ex jugador i ex entrenador del Rayo Vallecano, des que va firmar pel Girona, el juliol de 2021, aprèn català per respecte a la seva afició. Ell va ser el que va aconseguir, el juny de 2022, l’ascens del Girona FC a la Primera Divisió.

Veritablement en Míchel és un líder, que va al davant i es compromet defensant els seus jugadors. Les seves declaracions post-partit són sempre per a escoltar: porta un missatge de treball, senzillesa i dedicació. Fa que els seus jugadors practiquin un futbol de possessió, que gairebé mai rifin la pilota, i té un onze força definit.

Segueixo pensant que aquesta filosofia de l'equip gironí es podria aplicar a altres àmbits

Amb els gols que porta marcats és el millor equip en atac i el segon amb diferència de gols. Amb aquestes xifres no es fa estrany que es parli ja de quedar entre els sis primers per anar a Europa el curs vinent. Cal tenir en compte que el setè (Betis) està ja a vint punt de distància. Cal esperar i desitjar una segona volta exemplar.

El Girona i l’Atlètic de Madrid, segon i tercer classificats, van oferir un espectacle sublim, en una nit freda i humida, jugant a un ritme altíssim i trepidant, i sense respir. Un dels millors duels que hagi viscut l’estadi de Montilivi, deia el diari l’endemà.

Personalment, en els darrers quinze anys he passat de la «filosofia Guardiola» ( màxim compromís, concentració dels jugadors, amb valors com la humilitat, el treball en equip, la valentia, la convicció i la intel·ligència) a la «filosofia Míchel», que no és massa distant a la d’en Pep, però que hi afegeix senzillesa, coratge, futbol de possessió i toc de pilota a un ritme trepidant, i en definitiva, la resiliència en moments difícils.

I si disset dels quaranta-sis gols que porta marcats el Girona FC en la primera part de la Lliga són obra de Dovbik (onze gols i vuit assistències) i Christian Stuani (sis gols i dues assistències), cal ressaltar que és l’equip amb més jugadors que han vist porteria, per fer els altres vint-i-nou gols.

Si ens esfrocéssim a viure cada dia tal com juga el Girona potser les coses anirien un xic millor

Acabada la primera volta de la Lliga 2023-24, el Girona FC ha fet quasi els mateixos punts que en tota la lliga passada, del 2022-23: de quaranta-vuit a quaranta-nou punts.

Segueixo pensant que aquesta filosofia de l’equip gironí, amb un pressupost dels més baixos de Primera Divisió, com fa uns anys la del Barça de Guardiola, es podria aplicar a altres àmbits i activitats de la nostra vida: en l’àmbit empresarial, religiós o polític.

Valors com la humilitat, el que tots som u, el treball en equip, la valentia i la convicció, la intel·ligència i saber atacar els problemes amb convicció, ens poden fer aconseguir resultats ben profitosos en tots els camps de la nostra existència.

Tornant cap a Pals ho comentava amb en Lluís: el que hem viscut és sols esport; i que en el moment present estem vivint temps amb molts conflictes, guerres, destruccions i problemes familiars i socials. Si ens esforcéssim a viure cada dia tal com juga el Girona FC potser les coses anirien un xic millor.

Bon inici d’any 2024.