Opinió

Ens enganyen: James Bond era figuerenc

«Molt s’ha recordat en els últims dies, que Joan Pera té el mèrit d’haver estat la primera cara de TV3. Menys conegut és que un figuerenc va ser una de les primeres veus de Televisió de Catalunya ara fa quaranta anys»

Carles Ayats Aljarilla

Carles Ayats Aljarilla

Molt s’ha recordat en els últims dies, que Joan Pera té el mèrit d’haver estat la primera cara de TV3. Menys conegut és que un figuerenc va ser una de les primeres veus de Televisió de Catalunya ara fa quaranta anys. Moltes cròniques diuen que dels seus llavis va sortir una frase que mai es va pronunciar a Dallas: «Sue Ellen, ets un pendó». Paraules que varen fer història per la seva correcció lingüística i política. Arseni Corsellas (Figueres, 1933 - Barcelona, 2019) va ser la veu de J. R. Ewing, aquell magnat del petroli prepotent que interpretava Larry Hagman, un dels protagonistes de la sèrie que va marcar un punt d’inflexió en l’ús del català a l’audiovisual.

Corsellas va ser actor de doblatge i mestre de moltes de les veus que escoltem a pel·lícules i sèries. Malgrat que va tenir problemes amb els lingüistes del moment pel seu «accent empordanès», crec que és un gran desconegut a casa nostra. Ell ens va fer gaudir de Jack Nicholson, Burt Lancaster i Richard Burton, però també de Nick Nolte, Charlton Heston, Cary Grant, Michael Caine, Donald Sutherland o Rock Hudson. I amb ells, de films com Aeropuerto, Carrie, Doctor Zhivago, Marathon Man, Marnie la ladrona, Oficial y Caballero, Rambo, Tiburón i fins a un miler de títols més. Qui no recorda «Tócala otra vez , Sam» de Humphrey Bogart a Casablanca o «Bond, James Bond» de Sean Connery. Corsellas era aquella veu.

Malgrat aquesta dilatada i intensa trajectòria, que també va incloure el ràdio-teatre, cinema i anuncis, crec que la figura de Corsellas continua pendent d’un reconeixement a la seva ciutat algun dia. Per sort, en vida va gaudir de la gratitud dels seus companys de feina en diverses ocasions, com amb el premi Faristol d’Or rebut de mans d’un altre il·lustre figuerenc d’adopció, Alfredo Landa. Serveixi de moment aquest recordatori de la seva figura en la setmana en què hauria fet noranta anys. Apunteu el seu nom: Corsellas, Arseni Corsellas.

Subscriu-te per seguir llegint