La saviesa popular té diferents dites que expressen allò que tots hem experimentat alguna vegada: la millor manera d'aprendre és fent. Aquesta ha estat la clau del gran èxit que avui dia té l'horticultura escolar.

Tots els avantatges que presenta el conreu d'un hort -el treball a l'aire lliure, el contacte amb la natura, un exercici físic suau, la satisfacció personal de produir aliments...- es multipliquen si la feina és compartida i es desenvolupa dins d'un centre educatiu. Els mestres saben treure-li tot el suc a una activitat que treu els infants de l'aula i els posa a treballar. A aprendre treballant.

Pocs espais ofereixen tantes oportunitats per assolir continguts i competències d'una forma amena i divertida per a la majoria dels nens i nenes. El senzill gest de sembrar una llavor de mongeta i veure com creix fins a donar els seus fruits és una lliçó perfecta del cicle de la vida. Però els infants, a més, poden aprendre que llavor en anglès es diu seed, que han de mesurar 40 cm entre llavor i llavor per a què les plantes es desenvolupin bé, han de saber com ajupir-se per a no tenir mal d'esquena, han de fer una construcció estable que permeti emparrar la planta quan creixi, han de regar quan la planta necessita aigua i un llarg etcètera d'activitats que els permet aprendre, sense saber-ho, llengües, matemàtiques, física, hidràulica, botànica i higiene postural, per posar només uns quants exemples.

I si volem anar més enllà, la decisió de sembrar mongetes pot haver estat discutida prèviament a classe, es pot descobrir que hi ha centenars de tipus de llavors de mongetes de diferents mides i colors, proposar de fer un dibuix enganxant les llavors en un cartró, explicar la importància en l'alimentació del consum de llegums, fer un tastet al menjador de l'escola o convidar un avi que ens expliqui el conreu de la mongeta, entre la desena de propostes diferents que trobareu.

Posar un hort a l'escola és deixar entrar un tastet del món real i d'una activitat, l'agricultura, que ara fa uns 10.000 anys va ser el bressol de la nostra humanitat tal com l'entenem ara.