Segueix-nos a les xarxes socials:

Canal 33

'Mirant al cel', a 'Sala 33'

Recorda els bombardejos de març del 1938 a Barcelona, durant la Guerra Civil

'Mirant al cel', a 'Sala 33'TV3.CAT

Aquest diumenge, a les 22.30, Àlex Gorina conversarà amb Jesús Garay , director de 'Mirant al cel' (2008), un documental amb elements de ficció que recorda els bombardejos de març del 1938 a Barcelona, durant la Guerra Civil.

'Mirant al cel' centra la seva atenció en un d´aquells dies en què Barcelona va viure l´horror, el 17 de març del 1938, amb imatges d´arxiu, recreacions en 3D i testimoni de supervivents. Historiadors, escriptors i militars republicans ens ofereixen el rerefons necessari per entendre què va succeir a la ciutat durant els cruels bombardejos per part de l´aviació italiana i alemanya.

Barcelona va ser la primera gran ciutat bombardejada des de l'aire sistemàticament, després de la destrucció de Guernica. Entre el 16 i el 18 de març del 1938, les destrosses materials van ser enormes i mil tres-cents barcelonins hi van morir (cent divuit d'aquests eren nens). L´atac a Barcelona es considera un banc de proves de la Segona Guerra Mundial i els bombardejos de Dresden, Colònia, Londres, Hiroshima, Nagasaki, etc.

El film de Jesús Garay -protagonitzat per Paolo Ferrari, Manel Bronchud i Gabriela Flores- descriu com la maquinària de guerra va tenir a Barcelona un banc de proves de la Segona Guerra Mundial. Garay explora el xoc entre el present i la memòria, la democràcia i el feixisme, el remordiment i el perdó.

La trajectòria de Jesús Garay inclou pel·lícules com 'Eloïse' (2009), 'Germanes de sang' (2001) o 'La banyera' (1989). En la seva filmografia, també hi trobem diverses incursions en el gènere documental i un gran nombre de projectes televisius com ara 'La Mari' (2002), 'Des del balcó' (2000) i 'Cròniques de la veritat oculta' (1996), a Televisió de Catalunya

'Mirant al cel' també té una banda sonora obra del músic i cantant basc Fermín Muguruza, exmembre de grups de referència com Kortatu o Negu Gorriak. Aquí, Muguruza s´estrena en el món dels llargmetratges amb una composició orquestral i compromesa amb els fets cruels que la pel·lícula retrata.

'Mirant al cel', va rebre el premi Ahmed Attia 2008 (MEDIMED) pel seu valor en favor del diàleg entre cultures.

Prem per veure més contingut per a tu