En el cor de la plana empordanesa, dues viles comtals bateguen amb força: Peralada i Castelló d'Empúries. Ambdues conserven un ric patrimoni cultural, embolcallat per una història que remarca el seu acollidor atractiu turístic i cultural. Entremig dels dos nuclis hi trobem el poble de Vilanova de la Muga, l'indret on conflueix el riu que dopna part de vida als sorrals de la badia de Roses i el seu afluent Llobregat, impetuós en temps plujans.

A bord d'un innovador Hyundai Kona enfilem un passeig agradable que ens porta d'anada i tornada per les carreteres secundàries que uneixen aquests pobles i els altres amb els quals comparteixen veïnatge. Sortim del concessionari Auto Record Padró, a Santa Llogaia cap a la capital comarcal Figueres, per enfilar la carretera vella que passa per l'Aigueta i ens fa travessar Vilabertran. El seu conjunt monàstic i la Torre d'en Reig ens poden servir per fer una primera aturada en el camí si així ho desitgem. Un cop admirats aquests dos exemples d'arquitectures contraposades, continuem el nostre camí pel vell vial que ens porta fins a Peralada. Abans haurem passat per damunt dels dos ponts que salven el pas de la Muga i el Llobregat. La vista de la vila des de l'entrada ja ens permet percebre el seu caràcter medieval, prou ben relatat pel cronista Ramon Muntaner i per molts autors posteriors.

A Peralada ens convé adreçar-nos al Centre Cultural de Sant Domènec, punt informatiu que acull el museu d'història del poble i el valuós claustre romànic del mateix nom. Des d'allà ens facilitaran les claus per a realitzar una visita impagable pels carrers d'un nucli històric molt ben senyalitzat. També són de visita obligada el celler amb Museu del Castell de Peralada, la seva valuosa biblioteca i els vistosos i agradables jardins afrancesats que, cada estiu, acullen el Festival musical de referència.

De Peralada podem transitar cap a Vilanova de la Muga, lloc de confluència del cabal dels rius, on hi ha la històrica resclosa que procurava regular l'aigua. A Vilanova hi trobarem l'església romànica dedicada a Santa Eulàlia, un important edifici del segle XI que guarda unes pintures murals de categoria.

Entre Vilanova i Castelló, el paisatge se'ns obre als camps de conreu de la plana, molt a prop d'una de les zones humides més importants dels Aiguamolls de l'Empordà, l'estany de Vilaüt i els seus adjacents. La vila castellonina és plena de racons d'impagable bellesa. Començant per la basílica de Santa Maria i acabant amb l'ecomuseu Farinera, el nucli antic ens permet recórrer espais carregats d'història, com el Museu Cúria Presó, la plaça de la Llotja, la plaça dels Homes, l'antic Rentador, la muralla i el rec del Molí, el convent de Sant Domènec, la Casa Gran o el palau Comtal.

En tots tres indrets del nostre recorregut tindrem ocasió de trobar espais gastronòmics excel·lents per menjar, degustar els productes de proximitat i dormir-hi si és el cas. Tanmateix, Peralada i Castelló d'Empúries són dos bons exemples d'aprofitament del paisatge per a les activitats de lleure, com el ciclisme, el senderisme, ­l'equitació i aquell apèndix tan somiat per molts: badar i gaudir dels espais sense presses ni complicacions.

Tornem a Figueres per la C-260 gaudint de la conducció del nou Hyundai Kona. A la sortida de Castelló podem contemplar el rerefons del Canigó nevat.

Si volem aprofitar la sortida, podem arrodonir-la aturant-nos a Vila-sacra, la Capital del Món, per contemplar la bellesa del Palau de l'Abat i l'església parroquial fortificada de Sant Esteve, d'origen ­romànic.