Nandu Jubany: "Tant me fa que em critiquin per vendre croquetes de paella i xoriço"

El xef comença a comercialitzar a Catalunya les seves criticades croquetes que van generar una polèmica internacional

Nandu Jubany.

Nandu Jubany. / Ivan Raga.

Ferrran Imedio

Al final, allò que va començar malament ha acabat bé i vendré encara més croquetes". Respira un xic alleujat Nandu Jubany (Can Jubany), a qui una polèmica croquetera nascuda a Anglaterra el va fer patir. Portava mig any venent amb èxit croquetes de paella i xoriço a les botigues de Marks & Spencer quan un usuari de la xarxa social X va demanar a Simon Hunter, un conegut periodista britànic establert a Madrid, la seva opinió sobre aquest tema: aquest va compartir una foto de les croquetes amb un missatge: "NO NO NO". Començava el croquetagate.

Va ser tal l'enrenou que fins i tot va acaparar la portada al The Times i es va manifestar l'ambaixador del Regne Unit a Espanya i Andorra, Hugh Elliott. "Xoriço, sí! Paella, sí! Croquetes, sí! Tot junt?… M&S, què has fet M&S?", va escriure en el seu compte de X. Se suposa que ho feia mig de broma en resposta al missatge d'unes usuàries que parlaven de la possibilitat que pogués "generar un conflicte diplomàtic" i que demanaven: "Cridem a consulta a l'ambaixador o ambaixadora del país l'habitant del qual hagi proveït semblant ignomínia. Ara mateix".

Fins llavors, Nandu Jubany havia restat en un prudent silenci. Perquè era la seva empresa situada a Taradell, a Osona, la que, per encàrrec de Marks & Spencer, elaborava les croquetes de paella i xoriço. Però a RAC1 li van preguntar per l'assumpte i no es va tallar un pèl. "Soc un home de pau, però aquests anglesos no entenen res". Per sort, va tenir defensors com Omar Allibhoy, que va passar pel Bulli i triomfa al Regne Unit amb el seu projecte 'Tapes Revolution'.

Tal va ser la repercussió del croquetagate que van ser molts a Espanya, moltíssims, els qui li van demanar que venguessin les croquetes a la seva terra perquè, clar, no els resultava còmode desplaçar-se a Anglaterra a provar un mos. I els ha fet cas, això sí, amb una recepta modificada respecte a la qual es venen a la Gran Bretanya. De fet, és la primera recepta que va presentar allà i que va reformular per adaptar-se al paladar 'british'.

La que es pot tastar aquí barreja arròs, xoriço, beixamel amb brou de pollastre i llet, sépia amb sofregit de ceba i tomàquet, i picada d'all, julivert i safrà. La que es ven a Anglaterra prescindeix de la sépia i porta més xoriço. Jubany entén que a l'altre costat del canal de la Mànega apostin per aquesta segona opció: "Potser una de 'rostit' de la meva iaia no l'entendrien perquè no tenen la memòria de la cuina de les nostres àvies".

Ja estan a la venda des d'aquest dilluns a Ametller Origen i, a partir de dimarts, als supermercats Bonpreu i Esclat. Té por Jubany que tornin a donar-li canya amb aquesta croqueta tan diferent de les habituals? "M'és igual, la veritat. Tant me fa que em critiquin perquè no he fet res dolent. Si la croqueta estigués mal feta, si fes una porqueria... Però està ben feta".

El xef català recorda que Jamie Oliver va proposar una recepta de paella amb xoriço a la dècada passada (controvertidíssima, això sí), que a La Rioja es fa molt arròs amb xoriço i que, per a croqueta d'arròs, ja estan els 'arancini' italians, que ve a ser un 'risotto' arrebossat. "Al final no he inventat res, no és per estirar-se dels cabells".

Jubany està ara concentrat en altres coses, com la presentació del seu segon llibre de receptes, que pretén repetir l'èxit del primer, 'Receptes per compartir en família' del qual porta venuts 30.000 exemplars. Amb el nou, 'Receptes per compartir amb amics', Jubany cuina 12 productes amb 12 amics, siguin o no cuiners (Carme Ruscalleda, Marc Márquez...). Un per mes. I de cada ingredient fan diversos plats, de manera que en proposa 52, un per setmana. Amb la mateixa naturalitat que assegura que no li importa si el croquetagate torna, Jubany afirma que espera que la seva segona obra, de 367 pàgines i de la qual ha imprès 20.000 exemplars, sigui un "èxit". "Si no, no hagués editat tants llibres. Però és que amb el primer ja em van dir si estava boig, però soc un tipus optimista".

Igual que en el primer, nascut a Instagram durant el confinament per la pandèmia, cada recepta porta un codi QR per a veure el vídeo de com es fa. El xef les anirà penjant en el seu perfil durant les pròximes setmanes. I no, no està la recepta de la croqueta de paella i xoriço.