Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

El model del «Territori Sénia», una proposta amb oliveres mil·lenàries

27 municipis propers al riu Sénia tenen la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món

El model del «Territori Sénia», una proposta amb oliveres mil·lenàriesJosep Maria Dacosta

L'oleoturisme requereix diversos ingredients. El primer i imprescindible consisteix en el fet que els propietaris de les olivedes estiguin d'acord a rebre visites, tant a títol personal com a guiatges en grup. Lògicament, la propietat esperarà un comportament cívic dels visitants, els quals han de saber apreciar la bellesa del paisatge oleícola, reconèixer la feina de l'agricultor, a més de no deixar residus ni malmenar la propietat. Tanmateix, les visites han de contribuir a la venda de l'oli a la vegada que li aporten un valor afegit, el de l'experiència pròpia de visitar la zona de producció.

Tot seguit, cal la col·laboració publicoprivada per a la difusió de l'oferta oleoturística, amb l'edició de materials divulgatius, publicació i actualització al web i a les xarxes. Caldrà, també, organitzar visites i realitzar activitats de caràcter lúdic, amb tastos d'oli, i jornades de contingut tècnic per fer valer el recurs. Finalment, la partida de manteniment és ineludible, per tal de conservar camins, senyalitzacions i altres elements propis del paisatge de l'oli.

El Territori Sénia està format per 27 municipis propers al riu de la Sénia, 9 de Catalunya, 15 del País Valencià i 3 de l'Aragó que comparteixen la concentració més gran d'oli veres mil·lenàries del món: gairebé 5.000 exemplars de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, sent pràcticament totes de la varietat «Farga».

En primer lloc, han elaborat l'inventari d'oliveres mil·lenàries i han aconseguit la conscienciació i implicació dels propietaris de les oliveres per tal d'organitzar les visites. En aquestes, es posa a la venda l'oli procedent d'aquests olius mil·lenaris que està certificat d'alta gamma. A tall d'exemple, l'antic trull d'Ulldecona és ara l'Oficina de Turisme d'on parteixen diverses rutes oleícoles, entre les quals hi ha la vista a l'olivera Arion, plantada l'any 314 dC.

Prem per veure més contingut per a tu