Ferran Adrià va signar ahir a Barcelona la constitució del nou elBulliFoundation, una fundació privada promoguda pel millor cuiner de la història i el seu soci de tota la vida, Juli Soler, ha confirmat avui a Efe el xef català.

La fase inicial de les obres d'ampliació i remodelació del conjunt de elBulli tindrà lloc al març, però la fundació ha quedat ja constituïda oficialment amb una doble vocació: salvaguardar el llegat del qual va ser considerat millor restaurant del món i ordenar tot el coneixement de la història de la cuina en una eina innovadora, la Bullipedia. "Gràcies a elBulliFoundation, l'espai físic, infrastructura, documentació i tot lo generat a nivell de coneixement es preservaran a l'edifici original de elBulli en la Cala Montjoi de Roses", ha explicat a Efe Ferran Adrià. Per a això, les instal·lacions situades al parc natural del Cap de Creus seran transformades en un espai en què hi haurà una exposició permanent, amb un recorregut per entendre tota l'evolució històrica i culinària de elBulli.

L'equip de la nova fundació, format per dotze persones de confiança que ja treballaven amb Ferran Adrià en elBulli, durà a terme diferents activitats, amb especial èmfasi en lo relacionat amb la creativitat, i publicarà les investigacions a través d'internet. De la seva banda, "la Bullipedia neix amb l'objectiu d'ajudar a crear als cuiners de tot el món" i estarà sota l'empara de la Universitat de Barcelona (UB), que col·laborarà en aquest projecte amb universitats de tot el planeta. Per assegurar la universalitat de la Bullipedia, també el CETT, Centre Universitari d'Hostaleria i Turisme adscrit a la UB, coordinarà la feina de les escoles de cuina de tot el món que vulguin participar.

L'acte de constitució ha reunit als patrons d'aquesta fundació privada, encapçalats per Ferran Adrià, al costat d'Isabel Pérez, Marta Sala, Albert Adrià i Ernest Laporte. També han assistit Pancho i Rita Soler, fills de Juli i Marta, i s'ha acordat per unanimitat nomenar Juli Soler, afectat d'una malaltia neurodegenerativa i retirat de la direcció executiva de elBulli des d'octubre, President d'Honor.

La Fundació es mantindrà amb capital privat i, per això, el Bulli subhastarà de la mà de la firma Sotheby's per obtenir finançament el seu celler a Hong Kong i a Nova York els pròxims 3 i 26 de març. El govern de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Roses, treballa per "trobar la millor fórmula perquè, en el futur, elBulli quedi com patrimoni de tot el país", ha assegurat Adrià.