A càrrec de Mireia Sallarès

A mig camí del documental experimental i la ficció especulativa, la pel·lícula narra la història del psiquiatre català Francesc Tosquelles, no pas a partir del que ha quedat documentat de les experiències en què va participar, sinó del que ens en manca.

El treball de recuperació del llegat oblidat de Tosquelles parla d’una memòria col·lectiva. Transmetre Tosquelles avui no és només refer una història comuna que no teníem —ni de la República, ni de la Guerra Civil ni dels exiliats republicans—, sinó també bona part de les accions terapèutiques i polítiques que va portar a terme gairebé sempre amb d’altres: va practicar un ús col·lectiu del cinema i del teatre amateur en els hospitals on va treballar, va promoure l’escriptura en comú i el treball a la impremta autogestionada amb els interns, així com els balls, el circ, les festes i les vetllades, que implicaven tota la comunitat mèdica, amb psiquiatres, monges, cuidadors i vilatans.

En aquesta visita, Mireia Sallarès repassarà la vida del psiquiatre a partir d’aquest film, escrit a quatre mans amb Joana Masó, que se situa en un espai que no és ni passat, ni present ni futur.

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar