El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Fundació Salut Empordà (FSE), arran de la creació de la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans, organitzen la segona edició de la jornada «El maltractament a les persones grans, reflexionem sobre el bon tracte i el model de cures». Enguany, l’esdeveniment serà presencial i en línia i tindrà lloc a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, el dia 4 de novembre. El periodista Sergi Caballero serà l’encarregat de conduir l’acte, que consta de cinc xerrades a càrrec d’especialistes. Les inscripcions estan obertes fins al 28 d’octubre.

La jornada té per objectiu fomentar un envelliment saludable i actiu i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans. En l’edició del 2021, va girar entorn de la sensibilització, la prevenció i la detecció de situacions sensibles. Aquest any, la temàtica se centra en el bon tracte i el model de cures, un àmbit que engloba una atenció adequada a les persones grans i, en conseqüència, el dret a ser informades, el respecte a la intimitat, la privacitat i la dignitat, i el dret a poder decidir sobre aspectes essencials de la seva vida mentre siguin capaces de fer-ho.

La primera ponència anirà a càrrec de Montse Esquerda, pediatra, directora de l’Institut Borja de Bioètica- Universitat Ramon Llull i presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legi de Metges de Catalunya, i es titula Ampliar la mirada: de la prevenció del maltractament a la promoció del bon tracte. La segona és El poder de la cura: un repte per al segle XXI i la pronunciarà Dolors Comas d’Argemir, professora emèrita d’Antropologia social de la Universitat Rovira i Virgili.

La jornada seguirà amb la xerrada Reflexions i propostes de millora en l’entorn residencial, de la mà de Montse Solé, infermera especialitzada en geriatria i directora d’Atenció Intermèdia i Dependència del Consorci Hospitalari de Vic i membre de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia. A continuació serà el torn de Glòria Pla, psicòloga i tècnica de l’equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà, que parlaran sobre els maltractaments a les persones grans des d’una mirada preventiva i comunitària.

La darrera de les ponències es titula Vivir como quiero: derechos de las personas en entornos de interdependencia, a càrrec de Mayte Sancho, psicòloga, gerontòloga i funcionària de l’IMSERSO. La ponent va ser, a més, directora científica de l’Institut d’Investigació de la Fundación Matía i, actualment, hi continua vinculada com a membre del patronat.

En aquesta segona edició de la jornada, es complementa l’esdeveniment amb l’estrena d’una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa, titulada El llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell. El programa inclou tres representacions a Figueres, Roses i la Jonquera.

La Taula impulsa també un conjunt d’accions que impliquen el món de la docència i l’alumnat dels centres educatius amb sessions informatives. Del 7 a l’11 de novembre, s’ha promogut la Setmana Compartim, dedicada a la sensibilització sobre l’edatisme a les escoles i els instituts de la comarca.