La cantant Dafné Kritharas actua aquest dissabte a les 9 del vespre al jardí Clos del Pastor de l’Escala, dins el Festival Portalblau, amb totes les entrades exhaurides. L’artista francesa d’origen grec, que va posposar la seva actuació l’any passat, és un dels plats forts d’aquesta edició. Kritharas, que està acompanyada pel guitarrista Paul Barreyre, arriba per presentar el seu disc Varka, un recull de cançons commovedores lligades a l’experiència de l’exili i del desarrelament.

No és l’única actuació que es fa en aquest espai que evoca, sens dubte, l’esperit i la memòria de Caterina Albert. Diumenge, la traductora i rapsoda Míriam Cano hi evoca els mots de l’escriptora nord-americana Maggie Nelson continguts a Bluets (L’Altra Editorial), llibre que ella mateixa ha traduït al català. Cano, doncs, ens dirà en veu alta una selecció de fragments i la seva relació amb aquest color, blau, que aniran des del lapislàtzuli fins al dolor de la pèrdua i l’enyor. La proposta també es fa a les 9 del vespre.

Abans d’ambdues actuacions, però a la plaça Víctor Català, a les 8 del vespre, Nora Baylach presenta Òxid, un espectacle de dansa contemporània que neix com a acte inaugural de l’escultura Transformador del Temps, de Manel Batlle a Granollers. A posteriori, es descobreix el lligam entre quatre generacions diferents que, gràcies a la figura del drapaire, es narren i es teixeixen entre elles. Més enllà del plantejament escènic, aquesta proposta abraça les ganes de transformar un espai físic mitjançant la recerca d’un paisatge àrid.