Considerada una de les dives de la música disco dels anys 70 i 80, Gloria Gaynor no passa de moda. Algunes de les seves cançons -'Never can say goodbye', 'I am what I am', 'Reach out I´ll be there' o 'I will survive'- s´han convertit en mites que han perdurat. Aquesta darrera, 'I will survive', compleix enguany 40 anys i, per celebrar-ho, la cantant ha emprès una gira internacional que aquest dissabte, a dos quarts d´onze de la nit, ha fet parada a la Ciutadella de Roses dins el Festival Sons del Món, un dia després de l'apoteòsic concert de Sergio Dalma en el mateix escenari.

En aquesta entrevista, Gaynor parla del procés de creació de la cançó -abans d´escriure-la va patir un accident que la va deixar paralitzada uns mesos- i n´evoca la faceta més espiritual. La cantant, que va confessar el 2013 haver patit abusos sexuals de joveneta, assegura que ha arribat el temps en què les dones ocupin un lloc d´igualtat al costat dels homes.

Fa quatre anys va oferir un concert al Festival de Peralada. Va ser un gran èxit. Felicitats.

Gràcies.

A Peralada, va cantar 'I will survive' i tot el públic va aixecar-se i va ballar i cantar amb vostè. Creu que aquesta cançó és la cançó de la seva vida? És la cançó que li va suposar la diferència en la seva carrera? Què ha significat per a vostè?

Significa per mi que Déu m´ha donat una cançó per estimular, inspirar i empoderar les persones. És un privilegi i un honor.

Recorda el procés de creació d´aquesta cançó quaranta anys enrere? Quan va llegir-la per primer cop, què va sentir?

Quan vaig llegir per primer cop la lletra, vaig creure que era una lletra atemporal, que qualsevol voldria i podria veure-s´hi reflectit.

Esperava tot el que ha generat?

Vaig creure que faria exactament el que està provocant mentre la gent tingui l´oportunitat d´escoltar-la.

Era molt jove en aquells temps, l´èxit va canviar-la? Estava preparada per aquest èxit mundial?

No crec que l´èxit m´hagi canviat i penso que és perquè Jesucrist va canviar-me a mi abans. En aquest punt, ell va començar a preparar-me per qualsevol benedicció que em volgués portar.

Molts cantants somien fer una cançó com aquesta una vegada a la seva vida. Què els pot recomanar?

Podria recomanar als cantants que vulguin tenir una cançó amb tant d´èxit, que simplement facin el que han estat cridats a fer. Seguiu la vostra passió. Èxit i notorietat mundial són subproductes per fer bé el vostre propòsit. No han de ser el vostre propòsit.

Enguany celebra els quaranta anys d´aquesta cançó i la gent encara balla i es diverteix amb ella. Què creu que té aquesta peça que significa tant per a tanta gent, especialment per a les dones?

Crec que aquesta cançó celebra la força de l´esperit humà. Deixa que la gent entengui que no estan sols amb els seus problemes, que altres persones tenen els mateixos conflictes i que, si una altra persona pot sobreviure, ells també poden. Els aporta esperança.

Penso en el moviment 'Me Too'. Ara, les dones no volen callar més. Les dones han fet un pas endavant. Creu, doncs, que ha arribat el seu moment?

Sí, crec que és el temps en què les dones aconsegueixen el seu lloc correcte al costat dels homes, no rere d´ells o davant d´ells, però sí al seu costat com iguals. No el mateix, però sí iguals.

S´han fet moltes versions d´aquesta cançó. Amb quina es quedaria? Què l´ha sorprès més?

Allò que m´ha sorprès més és que la meva versió encara es toqui i sigui tan estimada per tantes persones arreu del món.

A vostè l´han anomenat la reina de la música disco i la deessa del soul. Aquests adjectius han estat un orgull o més aviat una càrrega?

Ha estat un gran honor per mi haver estat escollida Reina de la Disco per l´International Association of Discoteque disc Jockeys el 1975. Ha estat un honor i un plaer.

Després de tants anys dalt dels escenaris, què significa encara la música per a vostè? Ha canviat molt el món de la música des que va començar?

La música és encara el meu primer amor respecte a totes les arts. Ha canviat i evolucionat enormement. Màquines i mètodes de gravació han canviat. Estils de música i escriptura han canviat. La manera com la gent la rep i l´escolta ha canviat. És tot tan diferent avui en dia...

En tot aquest temps, no ha parat mai d´actuar, què fa que segueixi encara?

Simplement estimo cantar i actuar.

Darrerament es fan molts revivals i tributs sobre grups mítics i la gent els adora. Per què creu que passa això? La gent sent nostàlgia?

Crec que la gent estima la nostàlgia, i si ells no poden veure els artistes originals o pagar el preu d´un concert amb els artistes originals, poden divertir-se amb imitadors, si són bons.

Com serà el concert que oferirà a Roses? Quines cançons té previst interpretar?

Cantaré alguns dels meus vells èxits, algunes de les meves cançons més noves i algunes que encara no he enregistrat.