La Fira de la Mongeta i el Carbó de Sant Llorenç de la Muga compleix vint anys i ho fa presentant un conte sobre el vell ofici de carboner. Porta per títol El carboner de Sant Llorenç i explica la història d´un carboner que se´n va a fer la pira de carbó i s´oblida del dinar. La història, guionitzada per la junta del FC Sant Llorenç, organitzadors de la Fira juntament amb l´Ajuntament, vol ser un reconeixement a tots aquells homes que feien aquesta dura feina al bosc. "Els meus avis i besavis en remenaven", recorda el president del FC Sant Llorenç, Ivan Arché i, com ell, molts altres veïns. El conte serà l´inici d´un projecte de divulgació de l´ofici "no tant per reintroduir-lo, sinó per dignificar-lo".

La presentació del conte, que es farà a 2/4 d´1 a la sala polivalent i que es podrà adquirir in situ, serà un dels actes principals de la fira que obrirà les portes de bon matí amb una cinquantena de parades d´artesania i que tindrà en la mongeta i el carbó els seus principals protagonistes. De mongeta se n´oferirà 200 quilos. De la crua se´n posarà a la venda uns 90 quilos en saquetes d´1 quilo, mentre que amb la resta es faran tastets de mongeta cuita amb botifarra, allioli, pa i vi a la parada de la plaça Major. Arché explica que cada any es reparteixen uns 400 tastets a un preu de 5 euros cadascun.

El president del FC Sant Llorenç comenta que la producció de mongeta s´ha mantingut estable els darrers anys malgrat que "cada vegada costa més de treballar i fer front a la demanda". El nombre d´hortolans que conreen la mongeta no augmenta i va a la baixa.

Carbó artesà de fusta d´alzina

Durant la fira també es vendrà carbó artesà, cent per cent de fusta d´alzina, obtingut de la carbonera que van construir, fa unes setmanes, voluntaris de la fira, un valor humà "imprescindible" tant per tenir cura de la carbonera com pel mateix dia de la fira. Es vendrà en dos formats: sacs de 4 i 23 quilos al preu de 4 i 23 euros, respectivament.

Entre les activitats que es proposen durant la fira, cal destacar una concentració d´una trentena de 600 al llarg del matí, i els dos concursos a la tarda, concretament, el de fer diana amb una mongeta a la boca i el de la persona que menja més mongetes amb menys temps.