La Fira de la Mongeta de Sant Llorenç de la Muga compleix divuit anys aquest diumenge amb una programació d´actes plenament consolidada, capaç d´atraure cada any el públic familiar d´arreu de la comarca. La fira, que organitza el Futbol Club Sant Llorenç amb la col·laboració de l´Ajuntament i amb l´ajuda imprescindible d´una trentena de voluntaris, té el seu punt neuràlgic d´acció en el nucli antic del poble. És allí on s´instal·len un centenar de parades artesanals que ofereixen els seus productes de la terra i artesans, i on s´instal·larà la parada central per posar a la venda el producte estrella de la Fira, explica Ivan Arché, president del Futbol Club Sant Llorenç.

A la Fira tant els visitants fidels com els nous trobaran a la venda cap a uns 120 quilos de mongeta crua, de la varietat del ganxet per ser cuita a casa o provar-ne un tastet acompanyat des de botifarra, pa i allioli-se´n serviran uns 400- d´aquest llegum local amb botifarra i allioli per ser degustat in situ, al preu de 5 euros.

La novetat d´aquest any fa referència a la mongeta crua, "ja que a petició del públic es posarà a la venda en dos sacs de diferents formats: de mig quilo i de quilo" a 6 i 10 euros respectivament i, si funciona, es mantindrà aquesta manera de vendre el producte local conreat a una dotzena d´horts que hi ha a tocar el riu. La mongeta no és l´únic producte estrella de la jornada. Una part del públic que ve a gaudir del dia i dels al·licients del poble empordanès aprofita per comprar una mica del carbó vegetal que s´ha fet a la carbonera situada a l´entrada del poble. En total es cremen uns 25.000 quilos de llenya d´alzina, dels quals se n´aprofita un quinze per cent per fer el carbó artesà que, a banda de posar-se a la venda durant la fira, es ven també en restaurants i establiments, amb la qual cosa en dos o tres mesos ja s´ha exhaurit, explica Arché. El carbó es ven també en dos formats: en sacs de 3 i 20 quilos.

Trobada de 600

A banda dels actes tradicionals, com la trobada d´intercanvi de plaques de cava, que es fa durant el matí, hi ha altres novetats al programa com ara la concentració de Seat 600 que s´ha organitzat per amenitzar el matí, de 10 a 1 del migdia. Entremig tindrà lloc una sortida guiada pel poble a les 11.30 i a les 12 es farà una de les activitats que més públic atrau, dedicat als més petits amb l´espectacle Riallades de la companyia El Pot Petit.

L´activitat no s´atura i a les cinc de la tarda es farà una demostració de com fer una banasta, dins de les activitats tradicionals que la fira sempre promou. En acabar se celebrarà dos dels clàssics, el 7è Concurs Apunta la Mongeta i el 8è Concurs Menja-te-la ràpid. Tothom qui vulgui concursar s´haurà d´apuntar a les cinc de la tarda. La diversió està assegurada.