Després de cremar els primers quatre dies amb la intensitat pròpia de l’estiu, els rosincs enfilen la recta final de la festa major amb les dues darreres jornades marcades pel vessant més tradicional i de la mà de les entitats locals. “Les tradicions no moren”, assegura el regidor de Festes, Francesc Giner. Veient el seguiment que tenen, l’afirmació no és banal.

El gruix d’actes es concentra en el darrer dia, dimecres, quan també s’entrega la distinció local més important, la Dracma de Plata, enguany per al submarinista, pescador i col·leccionista Francesc Falcó. El dia, però, començarà a les 8 del matí amb les matinades de la colla gegantera de Roses, que sortirà des del Teatre i farà un recorregut de dues hores. Aleshores, se’ls sumaran els trabucaires rosincs i faran una cercavila fins a la plaça de l’Església i, de nou, al teatre. El moment fort, però, serà a la tarda, quan tindrà lloc la 24a trobada gegantera amb la participació de disset colles i els Miquelets amb el seu canó. “És un acte que aglutina moltíssim públic perquè fem la cercavila per tot el Passeig”, reconeix el president de la colla amfitriona, Gabriel Palou. La trobada es clourà amb un sopar de germanor davant la porta de la Ciutadella.

A la tarda també es farà una exhibició de danses tradicionals del taller de dansa Bàlldemar amb la música en directe de la cobla Quarts de Tres, una cobla de tres quartans formada per Manel Pedreira, al flabiol i tamborí; Ivó Jordà, a la tarota, i Jordi Jordà, al sac de gemecs. Ballaran des de les nyacres i la bolangera rosinca fins al xiriminimí de Vilarnadal, entre altres. Enguany seran una desena de balladors d’entre 7 i 64 anys. “És el canvi generacional”, apunta la directora Cristina Barceló. Les classes es fan d’octubre a juny, al Teatre, i són gratuïtes.