Senglars regirant contenidors, gavines ocupant terrats amb agressivitat o cotorres sorolloses causant molèsties. A Barcelona, això no són fets singulars ni extraordinaris. El documental “Ciutat salvatge” explica un fenomen sense precedents que viuen moltes de les grans metròpolis del planeta: després de segles d’ocupació humana, ara són els animals els qui envaeixen la ciutat.

“Ciutat salvatge” presenta una situació difícilment reversible i alhora destaca el paper que poden tenir les ciutats com a acollidores d’espècies que progressen millor en un entorn urbà que en el seu propi medi natural. En són bons exemples molts ocells migratoris i una espècie crítica per a la continuïtat de la vida a la terra: les abelles.Els senglars més pròxims a Barcelona ja no busquen menjar al bosc sinó als contenidors;

alguns arriben fins i tot a intimidar persones amb la bossa de la compra. El gavià argentat, una gavina de grans dimensions, fa els nius en uns penya-segats alternatius: els terrats. La cotorra argentina es multiplica exponencialment en una ciutat que no li és pròpia, però on troba persones que li ofereixen alimentació.

En poc més d’una dècada, els animals salvatges han evolucionat com mai no ho havien fet fins ara. I no només passa a Barcelona; la majoria de ciutats del món tenen les seves bèsties: guineus a Londres, coiots a Chicago, lleopards a Bombai o pumes a Los Angeles.

Científics de tot el món troben a la ciutat un autèntic laboratori per estudiar aquesta imprevista i accelerada evolució de les espècies. Alhora, alguns dels experts més reconeguts expliquen els motius d’aquest canvi, l’abast de la relació entre animals i persones a la ciutat i la manera com el món urbà pot afrontar la nova situació.

Uns i altres reconeixen que una de les maneres d’afrontar el nou repte passa per reconèixer que ens trobem amb un fet inevitable i irreversible i que la ciutat ja és, en aquest moment, un refugi per a moltes espècies que progressen més a la ciutat que al camp o al bosc. Una convivència que comporta, d’altra banda, seriosos reptes com la transmissió de malalties entre espècies animals i, fins i tot, a les persones.

Les ciutats continuaran creixent, guanyant espai, acollint nous habitants, tant humans com animals. Com poden trobar les ciutats del futur un encaix ambiental per als animals que les habiten? És possible que animals i persones es beneficiïn mútuament d’aquesta nova relació? Amb “Ciutat salvatge” comença el debat.