El cuiner Ferran Adrià, acompanyat per l'arqueòleg Eudald Carbonell, ha visitat aquest dijous l'Abric Romaní de Capellades (Anoia) en el marc del projecte de recerca sobre la història de la cuina, en el qual fa tres anys que hi treballa un equip d'una setantena de persones de diversos àmbits i membres d'elBulliLab. Adrià ha anunciat que la publicació -en format paper i web- veurà la llum el mes de novembre del 2017 i s'ha compromès a fer la presentació pública a l'Abric Romaní. Es tracta d'una iniciativa ambiciosa i única al món que es remunta als orígens de la cuina, des del paleolític fins a l'actualitat. Segons ha detallat Adrià, l'objectiu és fer un recull "holístic" sobre l'evolució de la cuina, des de les tècniques culinàries fins als ingredients i els estris que s'han utilitzat al llarg de la història.

El cuiner Ferran Adrià fa uns tres anys que treballa en un projecte de recerca sobre la història de la cuina. Es tracta d´una iniciativa ambiciosa i única al món que es remunta als orígens de la cuina, des del paleolític fins a l'actualitat. L´objectiu és fer un recull "holístic" sobre l'evolució de les tècniques culinàries, els ingredients, les celebracions i els estris que s´han anat utilitzant al llarg de la història. El reconegut xef ha visitat aquest dijous l'Abric Romaní de Capellades per conèixer de prop el projecte que lidera l'arqueòleg Eudald Carbonell i veure 'in situ' quines estructures feien servir i com cuinaven els neandertals.

Segons Adrià, la cuina "és un fet transversal des de l''Homo Habilis' fa dos milions d'anys". De fet, el cuiner creu que "pots conèixer la història del mon a través de l'alimentació, la cuina i la gastronomia". "La història de la gastronomia és la gènesi i, si comprens la gènesi, després pots comprendre altres coses", ha reflexionat Adrià. Les visites que el reconegut cuiner està fent a jaciments com el de Capellades o la que va fer fa tot just un mes a la Draga de Banyoles, formen part del projecte per repassar la història de la humanitat a través de la gastronomia. L'equip que lidera la iniciativa està format per unes 70 persones, entre tecnòlegs en aliments, historiadors, filòsofs, dissenyadors, experts en noves tecnologies, cuiners i l'equip d'elBulliLab.

El xef ha anunciat que aquesta publicació -que està previst que surti en format paper i web- veurà la llum el mes de novembre de 2017, ja que Adrià ha dit que els treballs estan "força avançats". La recerca que lidera Adrià ha de permetre comprendre com ha anat evolucionant la cuina i tot el que l'envolta a partir de preguntes molt senzilles però a la vegada molt complexes, com ara "Des de quan hi ha taules?". Per Adrià aquest element "ho va canviar tot" perquè va comportar que es pensessin en els plats, per exemple, quan abans només hi havia bols per menjar.

Davant d'Eudald Carbonell, el cuiner Ferran Adrià s'ha compromès a fer una gran presentació del llibre al mateix Abric Romaní de Capellades, un indret que ha titllat "d'únic al món" i on considera que "un no pot viure a la terra sense saber què ha passat i si véns aquí ho comprens tot". De fet, Adrià ha reconegut que s'ha quedat sorprès "de com d'evolucionada era l'espècie neandertal" i ha explicat que "un 80% de les tècniques culinàries que s'utilitzen ara ja es feien servir a l'antiguitat".

De la seva banda, l'arqueòleg Eudald Carbonell ha celebrat la visita d'Adrià i ha destacat que ell i el xef tenen una "connexió" de tipus personal i científica molt important. Per ell, aquest treball conjunt entre tots dos és "l'origen d'una gran convergència de coneixements" i creu que també és "l'inici d'una gran col·laboració". De fet, el reconegut xef ha avançat que tenen la intenció d'elaborar un llibre específic sobre la cuina en l'època neandertal que es basaria en les troballes fetes al jaciment de Capellades.