El brownie, aquest contundent pastís de xocolata, ja no és nou a les receptes dolces de la gastronomia del país. En realitat té uns ingredients comuns a altres pastissos amb xocolata: ous, mantega, farina, sucre, xocolata i nous. El que passa és que, en no incloure llevat, la seva textura és realment especial. Es tracta d'un temptador exemple d'aliment energètic, una mica indigest i poc recomanable per les artèries delicades. Tot això no impedeix que alhora resulti deliciós, estimulant i nutritiu.

Els ous aporten proteïnes i un munt de vitamines i minerals, i el cacau és un magnífic aliment. Sense oblidar les nous, amb nombrosos avantatges per a l'organisme. En definitiva, el brownie són unes postres nutritives, potents i plaents. Si a més s'acompanya de gelat, el plaer encara és més gran. Cal saber gaudir sense remordiments, però tenint sempre clar que la dosi ha de ser moderada. Dosificar, en nutrició, és sovint l'alternativa intel · ligent a reprimir.

- El brownie es pot alleugerir reduint la dosi de sucre i mantega. El gust poc variarà.

-Una combinació perfecta per al brownie són les maduixes. Un sorbet o unes làmines de maduixa aporten un toc refrescant i contrastat a aquest pastís.

- És molt recomanable quan l'ànim es troba decaigut. El cacau conté teobrominas, que posseeixen un efecte estimulant, i feniletilamina, que millora l'estat d'ànim.