La Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) va descartar la necessitat de millorar la protecció sobre la central nuclear de Fukushima-1, en considerar "no realista" la possibilitat que un tsunami de més de deu metres d'altura colpegés la central.

El departament responsable de la gestió de les centrals nuclears a càrrec de TEPCO va arribar a aquesta conclusió en un informe de consum intern publicat el 2008, el contingut del qual han revelat parcialment a l'agència de notícies Kiodo fonts de l'elèctrica.

L'informe, destinat a millorar les instal·lacions de Fukushima-1, indica que la possibilitat que un tsunami de 10,2 metres d'altura copegi la central nuclear "no és realista", de manera que descarta augmentar la seva protecció, adequada a un tsunami de 5,7 metres.

El passat 11 de març, onades de fins a 15 metres van sacsejar la central, provocant un accident nuclear de la intensitat del què va passar el 26 de juny de 1986 a Txernòbil (Ucraïna), fins ara el pitjor de la història. Els sistemes de refrigeració dels seus sis reactors es van col·lapsar, portant a la fusió parcial del nucli de tres d'ells, que van emetre a l'atmosfera partícules radioactives.

Com a conseqüència d'aquestes emissions, el Govern del llavors primer ministre Naoto Kan va ordenar establir una zona d'exclusió en un radi de 20 quilòmetres des de Fukushima-1, que manté fora de casa a unes 80.000 persones.