Els ambaixadors dels vint-i-set han acordat aquest dilluns ampliar les sancions contra 18 dirigents més del règim del president sirià, Bashar al-Assad, la majoria vinculats amb l'estament militar del règim, en resposta a la repressió contínua contra els manifestants pacífics, segons han avançat fonts diplomàtiques europees. Els seus actius financers sota jurisdicció europea quedaran congelats i tindran prohibit viatjar a la UE.

S'espera que els ministres d'Afers Estrangers de la UE, que es reuneixen aquest dilluns a Brussel·les, confirmin aquesta decisió.

Fins avui, les sancions de la UE afecten 56 individus del règim, inclòs el president Bashar al-Assad, i el seu germà Maher, considerat el principal artífex de la repressió i altres 19 empreses i entitats sirianes.

També s'espera que els vint-i-set abonin "suspendre" els crèdits del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a Síria i la seva assistència tècnica que ascendeixen a un total de 1.370 milions d'euros, dels quals 516 milions ja han estat desemborsats, segons fonts diplomàtiques europees i de la institució financera.

Els vint-i-set discutiran sobre la decisió de la Lliga Àrab d'imposar sancions polítiques i econòmiques contra el règim de Damasc per campanya de repressió i també analitzaran "el tipus de contacte que podrien tenir amb l'oposició" siriana després de saludar l'octubre la constitució del Consell Nacional Sirià, a semblança del libi, segons fonts diplomàtiques europees.

D'altra banda, el ministre sirià d'Afers Exteriors, Walid al Mualem, ha advertit aquest dilluns que la decisió de la Lliga Àrab de suspendre a Síria és "un pas extremadament perillós" en un moment en què s'està intentant aplicar el compromís amb l'organització per posar fi a la violència i iniciar el diàleg amb l'oposició.

Durant una roda de premsa televisada, el ministre ha afirmat que el suport dels Estats Units a la decisió de la Lliga Àrab constitueix una forma d'"incitació" i ha recordat que alguns països àrabs s'han oposat a la suspensió de Síria i que qualsevol mesura en aquest sentit necessita l'aprovació unànime dels membres.