El president dels EUA, Barack Obama, ha afirmat aquest divendres que el procés de transició que es desenvolupi a Egipte ha d'incloure "reformes autèntiques" i no limitar-se a "mers gestos" cap a l'oposició.

En declaracions després d'una roda de premsa amb el primer ministre canadenc, Stephen Harper, Obama ha indicat que "el més important ara a Egipte és veure com es desenvolupa una transició duradora i significativa". "Si fa gestos cap a la oposició però porta a la supressió d'aquests moviments, no funcionarà. Si fa com que emprèn reformes, però no es porten a terme reformes reals, no funcionarà", ha dit.

Segons Obama, la qüestió clau per al president Hosni Mubarak, una vegada que ha decidit no continuar en el poder després de les eleccions de setembre, ha de ser "com deixa un llegat" per al poble egipci. "Espero que acabarà prenent la decisió correcta", ha afirmat el president nord-americà.

Tot i que Obama ha dit que els EUA mantindran un paper d'observador en aquest conflicte, el diari New York Times informa que funcionaris dels governs nord-americà i egipci negocien un pla perquè el president Hosni Mubarak dimiteixi immediatament.

El pla compta amb el suport de les forces armades egípcies i consisteix inicialment en què Mubarak cedeixi el poder al seu vicepresident, Omar Suleiman, perquè encapçali un govern de transició, assegura l'edició digital de The New York Times, que cita fonts oficials nord-americanes i diplomàtiques àrabs.

Mubarak ha rebutjat de moment les peticions per a la seva sortida immediata del poder. El vicepresident Suleiman, que compta amb el suport del cap de les Forces Armades egípcies, Sami Nana i del ministre de Defensa, Field Marshal Mohammad Tantawi, iniciarà immediatament un procés de reforma constitucional, segons el pla revelat per The New York Times.

La proposta també suposa que el Govern de transició convoqui a una àmplia gamma de grups d'oposició, inclosos Els Germans Musulmans, la principal força opositora a Egipte.

L'objectiu és obrir el sistema electoral del país, amb l'esforç de convocar eleccions lliures i justes al setembre pròxim.

Alts funcionaris nord-americans van dir a The New York Times que la proposta és una de diverses opcions que es discuteixen amb alts funcionaris egipcis pròxims a Mubarak, encara que no amb ell directament, en un esforç per convèncer-lo que es vagi.

Els funcionaris van advertir que el resultat depèn de diversos factors, entre ells l'evolució de les manifestacions als carrers del Caire i altres ciutats egípcies.

Algunes de les fonts consultades pel diari van insistir que no hi ha proves que ni Suleiman ni les Forces Armades estiguin disposats a abandonar Mubarak.

S'espera que les protestes s'intensifiquin demà divendres, en un dia batejat pels opositors al règim de Mubarak com "el dia de la partida".