Prova de força de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, que aquest divendres s'han reunit amb la resta de líders europeus a Brussel·les per presentar-los el seu pla de competitivitat amb què pretenen treure Europa de la crisi. Un pla que imposa estrictes ajustaments i reformes als 27 a canvi d'oferir-los més diners pel fons de rescat. 'França i Alemanya treballem juntes mà a mà amb la voluntat de sostenir i defensar l'euro', ha explicat Sarkozy en roda de premsa des de Brussel·les. 'Que el món sencer entengui que les economies europees van en el sentit de la convergència per una major competitivitat', ha afegit.

Merkel i Sarkozy acceptaran ampliar el fons de rescat de l'eurozona només a canvi que la resta de socis europeus apliqui reformes i ajustaments estrictes. 'No només defensem l'euro com a moneda sinó també com a projecte polític', ha declarat Merkel aquest migdia des de Brussel·les. Una defensa que consisteix 'en actes i no només en paraules'.

L'acord que han tancat Berlín i París abans de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE d'aquest divendres -deixant de banda la Comissió Europea com a líder del procés-, s'haurà de pactar amb la resta de socis de l'euro en les properes setmanes i s'espera obtenir el vistiplau definitiu a la cimera del mes de març.

Augmentar progressivament l'edat de jubilació fins als 67, limitar per llei els dèficits excessius, deslligar els salaris de la inflació, crear un sostre d'endeutament i harmonitzar l'impost de societats són algunes de les propostes del pla de competitivitat franco-alemany, a què Zapatero ja ha mostrat el seu suport. 'Els països de l'euro hem de saber que si volem mantenir les nostres possibilitats hem de fer més per la competitivitat, en talent, en innovació i la investigació, i hem d'adaptar les nostres estructures financeres, de l'estat del benestar i del mercat laboral perquè conflueixin en aquest objectiu', va sentenciar el president del govern espanyol des de Madrid, després de la cimera bilateral que va mantenir amb Merkel.

Com a contrapartida als esforços, s'espera que Merkel i Sarkozy -els que posen més diners al pot comunitari- donin la llum verda a ampliar el fons de rescat a què els estats amb problemes pdoran recórrer a unes condicions més flexibles que fins ara.