Centenars de milers de persones han pres aquest divendres novament els carrers del centre del Caire amb motiu de la celebració de l'anomenat 'Dia de la Partida', convocada pels moviments de l'oposició per exigir la immediata dimissió del president Hosni Mubarak. Fins ara, enmig d'un fort cordó defensiu de l'Exèrcit, s'han registrat pocs incidents amb els partidaris del mandatari.

La presència massiva de manifestants ha estat notòria des de primeríssimes hores del dia, a pesar del toc de queda i de les agressions comeses entre dimecres i dijous a la nit pels partidaris de Mubarak, que van causar un mínim de tretze morts.

Per poder accedir a la plaça, els manifestants han hagut de passar nombrosos controls militars i esperar diverses hores de cues al voltant del perímetre defensiu instal·lat per l'Exèrcit. Pel pas del pont de Qasr el Nil, el ritme d'accés a la zona pels llocs de control militar ha estat de tres manifestants per segon. A part, les cadenes humanes creades pels manifestants van efectuar els seus propis registres per evitar l'entrada de provocadors pròxims a Mubarak.

Mentre s'esperava el començament de la manifestació, el ministre egipci de Defensa, Mohammad Tantawi, es va presentar a la plaça al costat d'altres alts responsables militars i va ser rebut pels manifestants al crit d'"Exèrcit i poble estan units". Es tractava del primer alt responsable que visitava el lloc des que van començar les mobilitzacions, el passat 25 de gener.

Les protestes pròpiament dites del 'Dia de la Partida' han començat amb una oració massiva i simultània de centenars de milers de cristians i musulmans a la plaça de Tahrir. Durant el sermó islàmic de l'oració de divendres, els predicadors (els imants) han insistit que la revolució egípcia "no és religiosa" i "pertany per igual a musulmans i cristians, homes i dones".

Mentrestant, el secretari general del partit de Mubarak, Ibrahim Kamel, ha acusat occident de 'trair Egipte' i ha denunciat el que anomena una 'conspiració' dels mitjans de comunicació occidentals. Segons Kamel, els incidents de la plaça Tahrir 'no representen' el país.

El diari 'The New York Times' ha informat que el govern dels Estats Units està debatent una proposta perquè Mubarak dimiteixi de manera immediata i cedeixi el poder a un govern de transició liderat per l'actual vicepresident, Omar Suleiman amb el suport de l'exèrcit. La proposta nord-americana també inclouria membres de l'oposició en el govern transitori, com el moviment Germans Musulmans, segons 'The New York Times', que cita fonts de l'administració Obama.

El ministre de Defensa es persona a la plaça Tahrir

El ministre egipci de Defensa, Mohammad Tantawi, s'ha personat al costat d'altres alts responsables militars a la plaça Tahrir del Caire, segons han informat fonts del Ministeri. La plaça Tahrir ('Alliberament') serà l'escenari principal de l'anomenat 'Dia de la Partida', la massiva manifestació convocada per a aquest divendres pels moviments opositors per exigir la immediata dimissió del president Hosni Mubarak.