El president dels Estats Units, Barack Obama, ha ofert aquest dimecres una recepció al seu homòleg xinès, Hu Jintao, que va aterrar aquest dimarts a Washington en una visita que s'interpreta com el primer pas per assentar les bases de la relació entre les dues superpotències, després de friccions passades entorn a temes espinosos com l'economia o la relació amb Corea del Nord. Washington reconeix la Xina com a superpotència mundial i hi vol negociar i col·laborar. Entre els temes a discutir entre ambdós mandataris, però, també es tractarà l'historial de la Xina en matèria de drets humans i, al respecte, Obama ha insinuat a Jintao que el gegant asiàtic hauria de posar més atenció en aquest aspecte.

'La Història ens demostra que les societats són més harmonioses, las nacions tenen més èxit i el món és just quan es respecten els drets i les responsabilitats de la gent, incloent els drets humans universals de cada ésser humà', ha dit Barack Obama durant la recepció d'aquest dimecres a Hu Jintao

Obama ha donat la benvinguda al president xinès i ha assegurat que las seva visita representa una oportunitat per demostrar que ambdues superpotències 'tenen molt en joc' pel que fa a l'èxit mutu. 'Encara que les nostres nacions competeixen en algunes àrees, podem cooperar en altres', ha afegit el president nord-americà.

Per la seva banda, el president xinès ha assegurat que ha vingut als Estats Units per 'millorar la confiança mútua', i s'ha mostrat esperançat que la seva visita obri un 'nou capítol' en la cooperació entre ambdós països, matisant al mateix temps que les dues superpotències han de respectar els respectius 'camins de desenvolupament'.

Els dos presidents han promès més cooperació entre les dues economies més grans del món en un esforç per reduir les tensions de l'any passat en assumptes com el respecte dels drets humans a la Xina, la sobirania de Taiwan, els moviments secessionistes al Tibet i l'enorme dèficit comercial dels Estats Units amb la Xina. Tot plegat posarà a prova l'abast de la relació entre les dues superpotències.

Tant a Washington com a Pequín hi ha veus que consideren que la cimera entre els dos líders s'ha d'entendre com un examen a la manera com poden treballar plegats, en un moment en què les ambicions expansives de la Xina estan en línia amb el seu ràpid creixement econòmic.

'Tenim responsabilitats especials com a primera i segona economies mundials. Tenim responsabilitats especials a causa de l'amenaça que pateix l'estabilitat mundial davant assumptes com els programes nuclears de l'Iran i de Corea del Nord', ha dit la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, a la televisió xinesa, segons una transcripció facilitada pel Departament d'Estat.

El president xinès ha estat reticent a cedir a les demandes dels Estats Units perquè pressioni el seu aliat, Corea del Nord, en l'objectiu que un dels règims més tancats del món abandoni les seves ambicions nuclears, després que el règim de Pyongyang alarmés la regió atacant amb míssils una illa de Corea del Sud, i reclamant avenços en l'enriquiment d'urani que poden dur a l'obtenció d'armes nuclears.

Pequín també ha esquivat les demandes nord-americanes perquè apreciï el valor del yuan, un fet que encariria els productes xinesos i possiblement reduiria el dèficit comercial de 270.000 milions de dòlars amb els Estats Units.Després de la cerimònia, en què s'ha honorat Hu Jintao amb 21 salves de canyó, ambdós mandataris han tornat a la Casa Blanca. Es preveu que després tingui lloc la reunió bilateral entre els dos presidents, per després reunir-se amb el sector empresarial amb representats d'ambdos països. Més tad Obama i Hu Jintao oferiran una roda de premsa.