Guinguetes, para-sols i serveis: la Costa Brava té la major xifra d’usos temporals aquest estiu

Els ajuntaments gironins han presentat 2.212 sol·licituds al departament de Territori, la xifra més alta de tot Catalunya 

Una nena, en una rampa a la platja de Platja d’Aro. | ANIOL RESCLOSA

Una nena, en una rampa a la platja de Platja d’Aro. | ANIOL RESCLOSA

Laura Fanals

Els pobles de la Costa Brava han presentat fins a 2.212 sol·licituds al departament de Territori per instal·lar usos temporals a les seves platges durant aquest estiu. Es tracta de la demarcació on s’han presentat més sol·licituds, tenint en compte que la ciutat de Barcelona té un règim especial i que les seves peticions s’aproven a través d’una comissió específica. En total, representen el 38,12% de les que s’han presentat a tot Catalunya. 

Aquests serveis de temporada són ocupacions de domini públic maritimoterrestre per a activitats de lleure diverses, tant comercials (per exemple guinguetes, lloguer d’embarcacions o de para-sols) com no comercials (dutxes, rampes, punts d’informació o serveis sanitaris). Es tracta de serveis que s’instal·len entre els mesos de juny i juliol i que s’allarguen fins a setembre-octubre, i que poden ser tan marítims com terrestres. 

A les comarques gironines, de les 2.212 peticions que s’han tramitat, el 36,53% són de caràcter comercial (en total, 808). En canvi, n’hi ha 1.404 d’activitats no comercials i 290 més d’activitats que es realitzaran en platges i fronts litorals. 

Per tal de gestionar aquests permisos, els ajuntaments de la costa proposen la distribució dels serveis de temporada i cada any han de tramitar l’autorització d’ocupació, per tal de verificar la situació dels diversos elements a les seves platges. Llavors, el departament de Territori és l’ens encarregat d’atorgar les autoritzacions en domini públic maritimoterrestre (ésa dir, a les platges i al mar immediatament més prpoer) i a la zona de servitud de protecció (que és la franja de terra immediatament següent). Segons expliquen fonts del departament, durant la tramitació es vetlla per «fer compatible els diversos usos demanats amb la protecció de l’ecosistema». 

Enguany, al conjunt de Catalunya, els municipis han sol·licitat un total de 5.802 serveis de temporada a 618 platges i fronts fluvials d’arreu de Catalunya. Es tracta d’una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat, quan es van registrar 5.828 sol·licituds. De les que s’han demanat enguany, el 35,19% corresponen a activitats comercials. En el cas de la província de Girona, amb un 36,53% d’activitats comercials, el percentatge es troba lleugerament per sobre de la mitjana catalana.

Sense cap restricció

Amb motiu de la pandèmia de la covid-19, el Procicat va establir un conjunt de mesures de precaució a les platges que incloïen el respecte d’una distància de seguretat entre els usuaris. Aquestes mesures van afectar la quantitat d’alguns serveis de temporada que es podien instal·lar, com ara gandules o tendals i també les guinguetes, que es consideren establiments de restauració. Enguany ja no hi ha cap resolució vigent del departament de Salut relacionada amb la covid-19, i per tant, no s’apliquen les mesures excepcionals i de preocupació de les temporades 2021 i 2022.  

Subscriu-te per seguir llegint