Les votacions de les ordenances fiscals vàlides per a l'any 2020 a la ciutat de Girona estaven ja anunciades des de feia dies i no hi va haver sorpreses. JxCat va obtenir el suport de Guanyem i d'ERC, mentre que el PSC i Ciutadans hi van votar en contra. El posicionament favorable de Guanyem va ser motiu de picabaralla entre els socialistes i la formació municpalista. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va incidir que el vot positiu del grup liderat per Lluc Salellas era «sobretot per raons nacionals» però que tindrien «afectacions profundes a la nostra ciutat. «Allò que uneix el nacionalisme, que no ho separin els impostos», va etzibar. Prèviament havia recordat que les ordenances incrementaven les taxes i impostos a tots els gironins i gironines de «manera lineal», d'un 1% i de l'IBI de prop d'un 3%.

Arran d'aquesta acusació, el portaveu de Guanyem va negar que el pacte amb JxCat fos pel «context nacional», sinó que era pel «contingut». Salellas va recordar que per evitar retallades i poder fer polítiques públiques calia obtenir ingressos i va explicar que si alguns impostos han de ser lineals és precisament per culpa del Govern estatal, ara governat pel PSOE, que no ha volgut canviar determinades lleis. El portaveu de Guanyem, com també va fer el d'ERC, Quim Ayats, va recordar que no eren les ordenances «ideals» però que havien aconseguit introduir mesures a la proposta inicial de l'equip de govern, com ara la bonificació del 50% de l'IBI als propietaris d'habitatges que instal·lin captadors fotovoltaics, un recàrrec del 50% de l'IBI als propietaris amb diversos pisos buits o l'augment del 15% de l'IBI a grans superfícies comercials, entre d'altres. El PSC i Guanyem sí que van coincidir que s'hauria de concretar que els pisos buits ho seran independentment de si hi ha un canvi de titularitat, tenint en compte que els grans tenidors ho fan per intentar esquivar precisament que se'ls penalitzi.

Apropiar-se d'una proposta

El PSC també va denunciar que l'equip de govern de JxCat s'apropiés de la decisió d'oferir al ciutadà el pagament dels impostos i tributs en mensualitats a partit de l'any vinent i la vengués com a pròpia. En aquest sentit, va recordar que per aprovar les ordenances fiscals de l'any 2019 l'equip de govern -llavors CiU- i el PSC van tancar un acord per pagar els impostos amb una denominada «tarifa plana». Això era pagar de forma fraccionada en tres, cinc o deu mensualitats els tributs periòdics com l'IBI, l'IAE, el gual o les taxes de tinença d'animals, vehicles o cementiris.

Per Ciutadans, Míriam Pujola va exposar el vot negatiu de la seva formació lamentant un increment generalitzat d'impostos i taxes després d'assenyalar que els sous dels ciutadans no han pujat però sí que ho ha fet el cost de vida. A més, va deixar clar que l'IBI en realitat pujaria un 5,75% si es tenia en compte la revisió del valor cadastral.

Per l'equip de govern, la tinent d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va recordar que l'equip de govern aposta pel diàleg per arribar a acords i que durant set anys havien congelat els impostos fent un esforç de racionalització de la despesa, augmentant les bonificacions i fent una política rigurosa ampliant el catàleg de serveis per a les persones.