Crear un alt comissionat nacional que faci complir les polítiques de memòria històrica i doni suport a les víctimes del franquisme i de la Guerra Civil. Aquesta és la proposta que va fer ahir el candidat d'En Comú Podem al Congrés per Girona, Joan Luengo, en un acte celebrat a Girona per commemorar el 88è aniversari de la República. «L'extrema dreta vol que oblidem totes les lluites fetes durant anys i nosaltres defensarem que no oblidem tot el que vau fer, el que sou i de quines famílies veniu», va assegurar Luengo davant una trentena de persones aplegades al Jardí de la Infància.

En aquesta línia, el líder dels comuns va explicar que algunes de les propostes que portaran a Madrid passen per: retirar tota la simbologia franquista de la via pública; declarar el 14 d'abril dia de la memòria històrica; o que una part dels pressupostos de l'Estat es destinin a l'exhumació, localització, identificació i dignificació de les víctimes que encara es troben en fosses comunes del franquisme, entre altres. «Pedro Sánchez s'omple la boca sobre treure Franco del Valle de los Caídos, però la memòria històrica no és només treure el dictador d'allà», va criticar Luengo, qui va afegir que «cal explicar què va passar a aquelles persones que no hem viscut la dictadura o la Guerra Civil per evitar cometre els mateixos errors».

Durant l'acte, emmarcat en la campanya electoral del 28-A, Joan Luengo va estar acompanyat per Eugènia Pascual, la cap de llista del partit a les municipals de Girona. Els assistents van dedicar un minut de silenci a la lluitadora antifeixista Neus Català, que va morir ahir.