Una cinquantena de professionals de la pastisseria i la fleca s'han inscrit per participar diumenge en la primera edició del Concurs del Millor Xuixo del Món. L'acte, que forma part de la celebració de l'Any del Xuixo, es portarà a terme al Palau de Fires de Girona dins del Fòrum Gastronòmic.

Un jurat, on hi formarà part Jordi Roca, escollirà el millor postre que es donarà a conèixer el mateix diumenge. El guanyador rebrà 1.500 euros i un guardó elaborat per joves artistes de La Volta inspirat en els mateixos xuixos.

Les pastisseries i fleques participants hauran de lliurar un total de deu peces de xuixo, cuites i llestes per degustar, diumenge al matí, entre les 9 i les 11 h, al Palau de Fires de Girona. Les matèries primeres i els mètodes d'elaboració són lliures, però els xuixos han de pesar entre 60 i 95 grams i caldrà que estiguin acompanyats d'una fitxa tècnica on s'indiquin els ingredients utilitzats per la pasta i la crema, l'oli de la fregida i els detalls del procés d'elaboració.

Aspecte visual, gust i cocció

Entre les 12 i les 14 h, el jurat degustarà els xuixos i n'escollirà el guanyador a partir de criteris com l'aspecte visual exterior, el gust equilibrat entre el fregit i la crema, la cocció, el fullat o la qualitat del fregit. Els xuixos que estiguin crus o massa cuits quedaran directament desqualificats.

El jurat estarà format per representants de gremis de forners i flequers i de pastisseria; per un representant de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona; per la directora del CETT - Escola Tècnica Professional, Nan Ferreres; per la periodista de Catalunya Ràdio i deixebla de Mei Hoffmann, Paula Molés; pel coorganitzador del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, i pels cuiners de postres, Jordi Roca, del Celler de Can Roca, i Xano Saguer, d'Espai Sucre.

El veredicte es donarà a conèixer el mateix diumenge en un acte en què assistirà l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. A banda del primer premi, tots els participants rebran un recordatori del seu pas al Concurs.