Amb tranquil·litat», aquesta és l'expressió utilitzada per l'alcaldessa fent referència a l'objectiu que s'ha marcat el consistori per la ubicació de les caravanes i vehicles dels firaires dins del parc de la Devesa durant les Fires de Sant Narcís d'enguany, aplicant diverses mesures com són: que els firaires que visquin a menys de 25 km hauran d'anar a dormir a casa seva ; que no es permetrà aparcar camions de gran tonatge dins del parc de la Devesa, i que es reduirà en un 60-70% el nombre de vehicles dels firaires dins del parc, ja que la resta s'ubicaran en un terreny a Domeny. Fa tres anys que estem amb les mateixes promeses o força similars, i podem donar fe que no s'han complert per un o altre motiu.

Encara mantenim a la retina les imatges del que ha estat aquest campament els darrers anys, mostrant l'amuntegament de caravanes i vehicles, i els abocaments incontrolats dels firaires: olis de cuina, aigües de les rentadores, dutxes, les aigües negres dels sanitaris, sortint d'un entrellat de mànegues abocant els líquids, no a la xarxa de sanejament, sinó directament al terra del parc -no ho oblidem: oficialment declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Constància testimonial n'hi ha amb escreix a través de fotografies i reportatges d'anys passats.

Tot plegat, molt probable tampoc satisfactori per als firaires, ja que els obliga a instal·lar-se i conviure en un campament que no reuneix les mínimes condicions ambientals i higièniques, i -no ho oblidem tampoc- contravenint les normes recollides en el Reglament d'Usos del Parc, redactat i aprovat pel mateix Ajuntament l'any 2010 i que es manté vigent.

Cal també tenir present un aspecte que no podem obviar : el de la seguretat dels milers de visitants que es passejaran els dies de Fires pel parc de la Devesa. Recordem que, dissortadament, el proppassat 21 de maig d'enguany, a quarts de deu del matí, sense que en fos la causa un fenomen meteorològic advers de fort vent o pluja intensa, un arbre de 170 anys d'edat i de 62 metres d'alçada va caure inesperadament en la zona de la plaça de les Botxes. El seu aspecte exterior no delatava en absolut la seva malaltia interna, invisible inclús per als responsables del manteniment de l'arbrat. En data 2 de juliol vàrem remetre un escrit a l'Ajuntament per sol·licitar informació del fet, així com quines mesures de prevenció s'estaven aplicant per salvaguardar la seguretat de les persones. No n'hem rebut resposta.

Arran d'aquest fet, se'ns plantegen diverses preguntes: hi ha possibilitat real que en un moment inesperat es desplomi un altre arbre? Tenen clar els responsables quins arbres pateixen alguna malaltia i estan controlats? Es té en compte l'estrès a què estan sotmesos els arbres amb la presència de vehicles molt pesants i atraccions de gran format que compacten el sòl? S'està fent quelcom més que «maquillar» la realitat per amagar una negra realitat?

Tots sabem que les fires i mercats que s'instal·len a la Devesa generen importants xifres econòmiques, i cal preguntar-se si compensen el fet que, no vulguem amagar-ho, perjudiquen l'arbrat i desnaturalitzen l'entorn del parc.

Aquestes Fires de Sant Narcís 2018, «amb tranquil·litat»... o potser no.