La CUP ha criticat la proposta d'ordenances per al 2019 que està ultimant l'equip de govern de Girona. Els regidors Laia Pèlach i Lluc Salellas les van definir ahir com les ordenances «més conservadores i liberals» dels darrers anys i van assegurar que CiU els ha presentat una proposta «tancada i sense marge temporal per a la negociació». Entre d'altres, la CUP s'oposa a què s'implanti una nova exempció de taxes per a grans esdeveniments (dirigida a empreses i promotors privats de festivals) i que tampoc s'hagi de pagar per instal·lar banderoles als fanals. A més, lamenten que l'equip de govern no hagi impulsat una nova taxa per als autobusos turístics ni que tampoc gravi els pisos buits. Per contra, la CUP proposa alternatives com ara reduir «els privilegis fiscals» a les organitzacions religioses, bonificar l'IBI als locals culturals o premiar més l'ús de la deixalleria.

La CUP s'ha mostrat molt crítica amb els «privilegis» que proposa el govern per a empreses i promotors privats de festivals. S'oposen, així, a la nova exempció de taxes per a grans esdeveniments o a què no s'hagi de pagar per instal·lar banderoles als fanals. També critiquen que el Girona FC no hagi de pagar el dispositiu policial amb motiu dels partits a Montilivi, que calculen que podria suposar 70.000 euros anuals.

En canvi, els cupaires aposten per unes taxes que «avancin amb valentia cap a la progressivitat fiscal i que accentuïn el compromís social i ambiental, per atendre la situació socioeconòmica de bona part de les gironines i dels gironins, i entomar els principals reptes que té la ciutat».

Gravar els pisos buits

En aquest sentit, proposen crear una taxa per gravar els pisos buits, explorar fórmules per reduir els beneficis fiscals a les organitzacions religioses, bonificar l'IBI a locals amb activitat cultural o millorar les bonificacions per promoure l'ús de la deixalleria i fer compostatge casolà, entre altres.