L'Ajuntament de Girona ha obert una nova línia d'ajudes als veïns de Sant Narcís afectats per les eternes obres del parc Central. En aquesta ocasió, la convocatòria correspon a una subvenció que servirà per pagar les despeses de tràmits administratius per les obres majors en façanes que s'hagin dut a terme o es facin properament. El límit pressupostari de l'Ajuntament és d'uns 10.000 euros, amb un màxim de 2.500 euros per cada un dels beneficiaris.

El regidor responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha recalcat el compromís del govern actual, ja iniciat amb Carles Puigdemont a l'alcaldia, amb els veïns per «compensar-los» per les afectacions que estan patint des de fa ja més de cent mesos. En aquesta ocasió servirà per exonerar-los de la taxa per reparació que han hagut de fer o faran per culpa dels treballs del Tren d'Alta Velocitat (TAV). El representant municipal ha recordat que hi ha façanes que van quedar brutes i plenes de pols a conseqüència dels moviments de terres durant els treballs al parc central mentre es feia l'estació intermodal. A d'altres immobles els van clavar focus de llum per il·luminar, per exemple, punts com ara les voreres de la plaça d'Europa, que quedaven a les fosques i generaven una sensació d'inseguretat.

La convocatòria té per objectiu compensar els veïns per restituir i embellir les façanes dels seus edificis que han patit certa degradació per les obres del TAV i pel pas de camions, amb les molèsties quant a pols i altres materials embrutidors que ha comportat.

La subvenció consisteix en l'atorgament als propietaris dels immobles de la zona o comunitat de propietaris d'una quantitat que els permeti fer front a les despeses per als tràmits administratius que ha comportat la realització d'obres majors. Pe exemple, les despeses de la taxa d'ocupació de la via pública. Les obres han d'haver-se fet a partir de l'any 2013. Seran subvencionables totes aquelles que es presentin abans del 30 de juny d'enguany.

Bonificacions de l'IBI

Ribas ha recordat també que hi ha hagut altres accions municipals per ajudar els veïns, com ara una bonificació de l'IBI als residents més propers al Parc Central i a les obres del TAV els anys 2013 i 2014. En total, els veïns es van estalviar més de 400.000 euros.

El 2013 van beneficiar-se'n 547 habitatges amb un total de 195.991 euros i l'any següent van ser 605 pisos, per un total de 212.274 euros. Les bonificacions eren del 90% de l'impost per als veïns més propers a les obres i del 50% en una segona àrea del barri una mica més allunyats del parc.