L'Ajuntament de Girona està treballant en un protocol per actuar en cas d'ocupacions de pisos. A la capital gironina hi ha 600 pisos buits - la majoria en mans de bancs i grans empreses- i molts estan ocupats. Amb aquest protocol es vol forçar les entitats financeres a concedir lloguers socials als «ocupes» d'aquests habitatges. Ara bé, caldrà sempre un informe de Serveis Socials que acrediti que aquestes ocupacions es fan per necessitat. Aquest protocol també servirà per aclarir com es certifica que un pis porta buit més de dos anys. D'aquesta manera, el consistori vol evitar sentències contràries com la del Banc Popular, sancionat per l'ajuntament. De moment, el consistori ha aturat la tramitació de totes les sancions a bancs a l'espera de disposar d'aquest protocol.

L'Ajuntament vol portar al ple de desembre un protocol per afinar millor a l'hora d'impulsar accions per forçar els bancs a alliberar pisos buits i posar-los a disposició de la borsa local d'habitatge. Girona va ser un dels ajuntament que es va sumar a la iniciativa de multar entitats financeres amb habitatges tancats des de feia més de dos anys. El passat mes de maig, però, un jutjat va anul·lar la primera multa de 100.000 euros imposada al Banc Popular.

Entre les raons, el jutge alertava que no s'havia certificat amb prou garanties que el pis estigués buit feia més de dos anys i, a més, també es va donar el cas que hi va haver canvi de propietari en aquest període. Per tot plegat, el consistori no va poder cobrar la que era la primera sanció a un banc per tenir pisos tancats.

Dues finalitats

Després d'això, des de l'àrea d'Acció Social s'ha impulsat la redacció d'un protocol que té un doble objectiu. Per una banda, ha d'ajudar a clarificar millor com es certifica que un pis està tancat fa més de dos anys. Fins ara, es feia aportant informació sobre els consums de l'habitatge en qüestió. Ara, però, volen que els passos a seguir estiguin recollits en aquest protocol, que s'emmiralla en un que ha aprovat l'Ajuntament de Terrassa.

La regidora d'Acció Social, Sílvia Paneque, ha explicat que aquest document també ha de servir per regular les ocupacions de pisos, especialment d'habitatges que són propietat de bancs. El darrer informe de la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT) determina que a la ciutat hi ha 600 pisos buits, la gran majoria de bancs.