Llegeixo en una paret de la biblioteca Antònia Adroher de Girona una frase de qui fou la primera gironina a ocupar una cadira consistorial: «La cultura i la instrucció són instruments necessaris per a una vida més lliure, per a la llibertat de tots.». M'agrada el matís important: cultura i instrucció. És a dir, pel simple fet de dir-se cultural una acció no ha de ser necessàriament instructiva. I si Adroher té raó, no necessàriament ens farà més lliures.

Ho avalaria el fet de que la cultura del nostre país ha hagut de rebre la respiració assistida de les subvencions per sobreviure. Per molts consumidors culturals de casa nostra, pagar per un bon concert, una exposició o un curs d'escriptura és poc més que un anatema. La cultura ha d'estar a l'abast de tothom. I això ha de voler dir, semblaria, que l'erari, la caixa de tots, ho ha de pagar sempre. I que pels que viuen amb les butxaques plenes han de quedar les col·leccions privades, els luxes d'una bona biblioteca personal o la lectura dels diaris quotidians.

Per tal de vèncer aquesta dicotomia entre cultura de tots i cultura de rics es va començar a fer servir fora de lloc un concepte que a alguns polítics els enlluerna: la cultura popular. Abans la popular era la cultura vinculada a les arrels dels pobles, a la història sagrada del territori. Ara sembla que cultura popular és la que paguen les administracions, la que es posa a l'abast de tothom, la que paguem entre tots, la gaudim o no. I el cercle sembla tancar-se quan el que s'ofereix al poble és allò que la massa sembla voler d'acord amb els indicadors del mercat, fent del cercle una espiral de fals control.

Un pla estratègic de cultura ha d'incloure la fabricació d'eines que esmolin el criteri i l'opinió crítica. Ha de fomentar la lectura contrastada d'opinions, l'experimentació i el coneixement de com s'arriba al present. Ha de ser molt més important el contingut i què fem amb ell que no pas un pla d'instal·lacions i d'edificis a inaugurar.

I ho dic ara que han acabat les Fires de Sant Narcís i se'ns va acabant l'any. Que consti.