01 de abril de 2016
01.04.2016

Picabaralla entre el Síndic de Greuges i Adif per la seguretat a l'estació del TAV a Girona

Ribó recorda que el pla d'autoprotecció no està homologat i l'ens que està en vigor i funciona

01.04.2016 | 06:30
Usuaris del Tren d´Alta Velocitat sortint de la rampa de la futura l´estació d´autobusos.

Nova picabaralla sobre la seguretat a l'estació del Tren d'alta Velocitat (TAV) arran de la falsa alarma per una maleta sospitosa aquest dimarts, a l'exterior de l'edifici. Tant el síndic de?greuges com la CUP van recordar ahir que el pla de seguretat dissenyat per Adif no té l'homologació de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat. Des d'Adif però, també ahir es va recordar que ha enviat un total de vuit propostes del pla de seguretat i que sempre se li ha denegat el document. Des de l'organisme no es va voler valorar el motiu de les constants negatives. No obstant, l'ens estatal recorda que el seu pla està «en vigor» i afirma que una demostració és que dimarts «tothom va sortir amb seguretat i no hi va haver cap problema», segons van assenyalar fonts d'Adif. «Per Adif la seguretat és primordial vulguin homologar o no l'estació, van afegir.
El síndic de?greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va recordar que va obrir una actuació d'ofici l'octubre de 2014 per analitzar l'actuació de les administracions públiques arran de la inundació del túnel del TAV a Girona. Ribó va recordar que tant l'Ajuntament com Protecció civil han informat el síndic que Adif «ha deixat les obres inacabades pel que fa al pla de seguretat de l'estació i de tot el tram soterrat». I que «Adif encara no ha tramès al síndic la informació que li ha sol·licitat per aclarir el tema».

En concret, el síndic ha demanat informació a l'Ajuntament, el Departament d'Interior (Protecció Civil), Adif i al Defensor del Poble estatal. Aquest últim ha remès un informe indicant que no hi ha cap irregularitat.

Mentrestant, en un comunicat, la CUP va reiterar la necessitat de tenir un Pla d'Autoprotecció aprovat per l'estació del TAV després de l'ensurt de dimarts. La formació veu com un fet molt greu que no existeixi un Pla d'Autoprotecció validat per la Generalitat a més de tres anys després de l'obertura de l'estació i diu que hauria de ser una prioritat per totes les ?administracions locals i pel Govern català.

La CUP veu inacció local

La CUP va recordar també que el propi Albert Ballesta, per escrit com a director territorial d'Interior i en un ple com a alcalde de Girona va reconèixer que no existeix un pla aprovat . En aquest sentit, la candidatura considera preocupant la inacció governamental dels últims mesos en aquest àmbit i en temes que afecten el final de les obres del Parc Central que continuen en la mateixa situació dels últims mesos. La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va demanar celeritat a la nova alcaldessa, Marta Madrenas.

Tots els usuaris del TAV que en aquells moments eren a l'estació soterrada van sortir pel forat que serà la rampa de sortida i entrada de la futura nova estació d'autobusos de la Generalitat. «Els?mossos sabien com actuar i es van posar d'acord amb nosaltres sense cap problema. Sempre treballem per la màxima seguretat», van insistir des d'Adif.

Des de fa anys, la Generalitat i l'Ajuntament estan immersos en un enfrotament amb el govern central i l'Estat i amb Adif. A banda de la lentitud d'unes obres inacabables al Parc?Central i d'aspectes urbanístics a l'entorn del Parc que ha assumit econòmicament l'Ajuntament, també hi ha aquest tema al voltant de la seguretat. Des d'Adif es va anar més enllà us va recordar que a l 'octubre es va adjudicar, per set milions, l'execució d'unes obres de mesures complementàries de seguretat als túnels, que estan a la xarxa Rescat, de la Generalitat i que les vuit sortides d'emergències estan «operatives» i només hi ha pendets temes de l'entorn de les sortides i que estan a l'espera de l'Ajuntament d'algunes concrecions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook