L'Associació de Veïns del barri de la Devesa- Güell celebra que l'Ajuntament de Girona hagi posat punt i final a les veles d'estiu, conegudes popularment com les Carpes, al Parc. El president de l'Associació, Josep Plazas "Lites", recorda que ho estaven demanant per escrit des de l'any 2005. Ho demanaven pels sorolls i la brutícia que generen els clients de les veles i que afecten diversos carrers de l'entorn, sobretot al passeig de la Devesa. També feien la petició per garantir la preservació del Parc i dels seus plàtans centenaris.

Plazas indica que no tenen res en contra de les empreses que gestionen les veles però considera que podrien ubicar-se en un altre punt de la ciutat on no es molestés els veïns i on no es posés en perill l'espai verd més emblemàtic de la ciutat i declarat Bé cultural d'interès nacional (BCIN), ja que es tracta d'un jardí històric. Les "Carpes" que feia 22 anys que estaven situades al Parc, en diferents ubicacions al llarg del temps, eren només una de les lluites de l'Associació.

Les atraccions de les Fires

L'entitat veïnal fa anys que reclama més protecció per al parc. I considera que en gran part es podria solucionar retirant les activitats temporals que periòdicament se celebren a l'interior del Parc. No volen que dos dies a la setmana se celebri el mercat dels marxants. Tampoc volen que durant uns deu dies hi hagi les atraccions de les Fires de Sant Narcís. Creu que aquests dos elements podrien trobar una altra ubicació que no perjudiqués el paratge i els seus arbres, ja molt castigats pel pas del temps.

Tampoc veuen bé que moltes de les activitats que organitza Fira de Girona acabin ocupant part del Parc de la Devesa. Algunes d'aquestes a més, suposen que un tros de Parc s'habiliti com a aparcament de vehicles.

De fet, els cotxes són l'altre gran camp de batalla de l'Associació de Veïns. Fa anys que reclamen que el parc quedi totalment protegit de cotxes. Fa uns anys ja s'hi van fer algunes mesures amb la col·locació de pilones i d'algunes tanques. No obstant, consideren que s'hauria d'anar més enllà i eliminar qualsevol opció per impedir que els cotxes entrin a dins de la Devesa.

A més a més, creu que també s'hauria de prohibir circular i aparcar al vial perimetral (que ressegueix el riu Ter des de l'Auditori fins al pont de França) ja que, sobretot a les nits, s'ha convertit en un punt conflictiu on s'han produït alguns robatoris, segons ha indicat el president veïnal. "Cal que la Devesa deixi de ser un aparcament inmeditament", assenyala Josep Plazas.

L'Associació fa temps que reclama un Pla Especial. El president veïnal apunta a la necessitat d'aquesta figura per començar-lo a aplicar abans d'acabar l'any. "Ens agradaria que fos un Pla Especial de consens de ciutat i partits de dins i fora de l'Ajuntament de Girona, amb un compromís per part de tothom de respectar els objectius marcats en el futur sigui quin sigui el color del partit que comandi al govern de la ciutat" deixa clar.

Amb Bonastruc i el Barri Vell

L'Associació de la Devesa està estrenyent lligams amb altres entitats veïnals properes per tal de fer reclamacions conjuntes que es refereixin a un mateix entorn. En concret, estan en converses amb les associacions de veïns de Bonastruc de Porta- Figuerola i amb els del Barri Vell.