S'acompleix avui el cinquè aniversari de la inauguració del pàrquing de Santa Caterina de la plaça Hospital, amb entrada pel costat de l'edifici d'Hisenda i sortida pel carrer Joan Maragall a l'alçada de can Nuell. En cinc anys aquest indret de la ciutat ha experimentat canvis importants. Ha estat un canvi d'usos i costums al triangle Maragall/Gran Via/Pompeu Fabra i tot l'entorn; ha estat una transformació i una revitalització d'un indret que durant segles havia estat un hospital revellit i històric amb edificis annexos vells, atrotinats i semiabandonats.

La Generalitat ha revitalitzat l'entorn: bars, restaurants, oficines de serveis, transport públic, comerços i botigues. I aquest indret ha esdevingut un eix cultural (sala Irla, sala Viader, Biblioteca, casa de Cultura, el Galliner, el Conservatori de Música), polític (l'Estat hi té Hisenda, la Generalitat hi té la seu central a les comarques gironines, la Diputació hi té la casa de Cultura, l'Ajuntament, un punt d'Informació), social (gairebé totes les manifestacions acaben davant de la Generalitat) i comercial (no ?menys de 50 botigues, bars i restaurants són a tocar de l'indret).

Les obres, patides pedra a pedra per veïns i comerciants de la zona durant cinc inacabables anys, han donat un resultat general prou reeixit. La urbanització de l'entorn ha estat prou encertada. Des del punt de vista del mobiliari urbà, cal destacar que l'escultura de les Lletres Toves de Torres Monsó és el punt d'interès més important de la ciutat després de la Catedral. La gent s'hi fotografia, la mainada s'hi enfila, les parelles hi festegen... Completen el patrimoni urbà: el magne quadre del Dia Gran de Girona, la columna de la Constitució de 1869, la màquina del tren de Sant Feliu i el Tors de dona de Mallol. A part de les façanes històriques de la Casa de Cultura, l'Hospital i la Delegació d'Hisenda.

A part, són diversos els punts forts de l'indret: les voreres amples, el pàrquing soterrani, l'ordenació de l'entorn, la parada de taxis, la comissaria dels mossos, el carrer Arístides Mallol... La pífia més important ha estat la llibreria de la Generalitat, que ha estat un vist i no vist en aquest lloc. Els punts febles continuen essent les llambordes i la contaminació acústica, les filtracions d'aigua, la poca seguretat de la zona 30 i l'absència de passos de vianants.

En aquest repàs no hi pot faltar una reivindicació: què passa amb la farmàcia de l'antic hospital, que ni s'hi fa res, ni s'obre a la ciutat?