La Taula Jove de Salut de Girona organitza aquests dies a l'Espai Jove Els Químics una exposició sobre el consum responsable de l'alcohol: Salutacció. Educació ètica etílica. Es pretén catalitzar la reflexió crítica entorn la festa i el consum de substàncies. Més enllà del bon joc de paraules que permeten els mots "ètica" i "etílica", la nostra societat té un problema molt greu a l'hora de conciliar justament aquestes dues paraules. Hi pot haver una ètica etílica? És correcte dir, per exemple, "no passa res, jo ja controlo"; "tots ens ?embor?ratxem però el que condueix s'aguanta"; "s'ha de saber beure"; "de borratxos n'hi haurà sempre"; "qui és que no ha agafat una borratxera de jove?", etc.? Són ètics i acceptables aquests comportaments, aquests comentaris?

En el mateix anunci de l'exposició, la Taula Jove apunta unes dades molt preocupants: "Malgrat que el nombre de persones consumidores habituals d'alcohol ha disminuït sensiblement els últims 4 anys entre la població escolar, la tendència a un consum abusiu no para de créixer". És a dir, disminueixen els alcohòlics, però augmenten les borratxeres.

En un sensacional acudit gràfic, El Roto, dibuixava a El País, la setmana passada, dues persones ben vestides; l'una a l'estil d'un empleat executiu; l'altra, com si fos un cap, un gerent, un polític. L'executiu informava el cap: "Els joves es rebel·len". El cap li responia amb èmfasi i ràpidament: "Més alcohol, més alcohol!" En només dues frases, el Roto oferia tota una síntesi de com va la societat actual: el jove alienat (begut, drogat, atrapat al joc, atrapat a casa) no es rebel·la. I de fet, l'acudit d'El Roto permet reflexionar sobre determinats aspectes de les Fires de Girona, que cada any, com una mala digestió, es van repetint.

Als pares i als mestres ens preocupa, durant els dies de Fires, això que la Taula Jove anomena: "la festa i el consum de substàncies". No només per Fires, és clar. També a les discoteques, a les Festes Majors, als sopars de colla, etc. Beure -i beure força- és el tret distintiu de la majoria d'activitats lúdiques dels joves. Gairebé tot gira al seu voltant. Digues-li "barraques", "carpes" o "barres de discoteca".

L'alcohol no es persegueix, com el tabac, pel negoci (nostrat, per descomptat) que hi ha muntat. En el fons, hi ha molts negocis que depenen del consum d'alcohol. Gairebé tots els que viuen de la nit. Els dijous de matinada la ciutat és un desfilar de borratxeres. Això mateix ho va denunciar fa uns anys, en un gest que l'honora, el llavors rector de la UdG, el Dr. Batlle, i com un sol home se li van tirar al damunt els qui de les borratxeres dels joves en treien i en ?treuen magnífics beneficis.

D'aquesta darrera "ètica" m'agradaria que me'n parlessin aquests empresaris. I també de l'ètica dels que venen alcohol als menors i als joves; des de la legalitat d'una botiga o des de la trinxera de les barraques de les entitats.