"Es lloga". "Es traspassa". "Liquidació". En molts dels baixos comercials del carrer del Carme i de la zona de Vista Alegre de Girona s'hi pot veure aquest tipus de cartells des de fa mesos. Des de fa anys, el degoteig de tancaments d'establiments ha estat constant. Pràcticament un de cada dos locals està en desús i les perspectives de reobertura són escasses. De fet, molts baixos fa temps que tenen la persiana abaixada i altres, on hi ha edificacions noves, mai s'hi ha aconseguit obrir cap negoci. Sobretot subsisteixen els bars i les farmàcies. La resta són, molts cops, establiments molt especialitzats i una gran superfície comercial.

Fins ara les queixes han estat sempre en l'àmbit individual i les problemàtiques del barri s'han intentat resoldre en solitari. En alguns barris de la ciutat l'Ajuntament ha ajudat els botiguers a constituir-se com a associació, com ara a Santa Eugènia. De fet, en estudis o informes municipals, el barri Carme-Vista Alegre sol quedar dissolt amb altres zones de la ciutat. En ocasions al sector Est o les Pedreres, com succeeix en un estudi comercial sobre el nivell d'obertura d'establiments a la ciutat.

També hi ha hagut ajut municipal als comerços de carrers immersos en obres de llarga durada (a banda dels aprovats per l'actual equip de govern). Per exemple, tot i que escasses, n'hi ha hagut a la zona de la plaça d'Europa o al sector del Güell, on s'han aplicat algunes accions com la de potenciar la senyalització i col·locar tòtems informatius. El carrer del Carme fa cinc anys, però, va viure una llarga reurbanització amb una ampliació de voreres en el tram més allunyat al centre. Una actuació molt positiva, però que durant mesos va impedir un accés còmode a les botigues i al mateix carrer i que va portar alguns comerciants a reclamar compensacions a l'Ajuntament, sense èxit.

La manca d'una associació que aglutini els comerços de la zona no ha permès lluitar per objectius comuns. Ara un grup de petits empresaris i comerciants vol unir-se per defensar millor els seus interessos, lluitar contra la crisi econòmica i dinamitzar la zona. Avui, a partir de les cinc de la tarda, s'ha convocat una reunió al restaurant El Bósforo, on es volen constituir formalment. Impulsa la trobada Metin Arsan, responsable de l'establiment, que ja té un esborrany dels possibles estatuts de l'Associació d'empresaris del carrer del Carme-Vista Alegre.