Girona presumeix des d'ahir de Feliu Matamala, Modest Prats, Dolors Condom i Ràdio Girona. En un emotiu acte al saló de descans del Teatre Municipal, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, en nom de l'Ajuntament, va entregar les seves màximes distincions a aquestes tres personalitats i a l'emissora per la seva tasca en favor de la ciutat i la seva difusió de la cultura.

La catedràtica de llatí Dolors Condom Gratacòs va rebre la distinció Athenea Persones. Condom va mostrar la seva gratitud per aquesta distinció "des de l'emoció i la cordialitat". En un breu discurs, va recordar l'entitat Athenea i va lamentar el poc interès que sovint desperten les llengües clàssiques. Dolors Condom és la primera dona que, rep una distinció, a títol individual, de mans de l'Ajuntament de Girona.

El filòleg i teòleg mossèn Modest Prats Domingo també va rebre l'Athenea Persones. Prats va explicar la seva arribada a la ciutat quan era petit, el diferents esglaons de la seva vida, i va ressaltar que el guardó significava "una prova d'amistat de la Girona de les persones".

L'activista cultural Feliu Matamala i Teixidor va rebre la distinció Ciutadania. En nom seu, la seva filla Rosa Maria, va repassar la multitud de campanyes del seu pare en defensa de la llengua: "Era un activista permanent i solitari". De fet, molts cops va actuar per voluntat pròpia, sense influències. Feliu Matamala, a més, rep avui la Creu de Sant Jordi que entrega la Generalitat de Catalunya.

Finalment, Ràdio Girona va obtenir l'Athenea Institucions pels seus 75 anys d'història. L'actual director, Jaume Serra, va voler recordar tots els treballadors que han fet possible els tres quarts de segle de la primera emissora de les comarques gironines.

L'alcaldessa, Anna Pagans, va tancar l'acte amb un discurs en què va recordar que amb els quatre guardons atorgats ahir, la ciutat ja ha distingit dinou persones i entitats des que es van crear els premis, l'any 1995. Pagans va afirmar que tots han "contribuït a enriquir i transformar la societat" i que "els gironins i gironines ens n'hem d'enorgullir de les diferents aportacions" que han fet tots els premiats.

Per ara no s'ha lliurat cap guardó Carlemany, destinat a distingir els qui han treballat per la rehabilitació del Barri Vell.

L'acte va cloure amb una lectura d'un fragment del Brevari de Ciutadania de Carles Rahola, on s'encoratja les persones a deixar records de la seva vida, tot recordant que el poble els podrà heretar.