La fàbrica gironina d'altaveus, caixes acústiques, amplificadors, micròfons, processadors i mescladors d'àudio, commutadors i selectors, intercomunicadors, equips de so per a conferències, aparells de traducció automàtica i altres enginys, la fàbrica Optimus de la carretera Barcelona, fa 75 anys.

Amb projectes realitzats a la Polinèsia (palau de Justícia de Papeete a Tahití), Nord-amèrica (Hotel Playa Pesquero de Cuba), Sud-amèrica (la Catedral de Caracas a Veneçuela, etc.), Orient Mitjà (complex turístic Al-Sawadi d'Oman), Àsia (l'edifici de la borsa de Singapur o l'edifici del metro de Manila), Àfrica (Hotel "Golf beach" de Djerda a Tunísia), Europa (el Museu d'Història Natural d'Estocolm, l'aeroport internacional Otopensi i el metro de Bucarest, l'edifici Pirelli de Milà, el túnel del Montblanc, etc.) i Espanya (l'estació de la Renfe de Salamanca, el túnel de Somport a Osca, la torre Picasso de Madrid o l'Edifici de la Caixa de Girona del carrer de la Creu), Optimus ha exportat arreu qualitat i gironitat.

En els seus orígens l'empresa inicià l'activitat venent, reparant i fabricant ràdios i altres electrodomèstics. Als anys 50 també va fabricar televisors. Posteriorment, s'especialitza en equips de megafonia. L'empresa es va fundar l'any 1933 amb el nom de Radio Univers; va registrar la marca Optimus el 1935; i es va constituir en SA, el 1962. La primera seu, la va tenir al carrer Álvarez de Castro, davant del Banc d'Espanya. Posteriorment, es va traslladar a la plaça Marquès de Camps (1935). Als anys 40, es va construir la fàbrica de la carretera Barcelona que ha anat tenint diferents ampliacions i reformes.

L'empresa fou fundada pels germans Manuel Pla Mir (botiga i gerència) i Joaquim Pla Mir (mecànic). A finals de 1976, la responsabilitat de l'empresa recaigué en la segona generació, els senyor Joaquim Pla i Lluís Pla. Ara mateix estan agafant el relleu els néts dels fundadors, Joaquim Pla i Lluís Pla, la tercera generació.

La primera aparició en la premsa de l'època de l'empresa és del 23 de febrer de 1933 al Diari de Girona. Era un anunci avisant de la propera inauguració. Deia així: "Propera inauguració RADIO UNIVERS -Manuel Pla- Exclusiva de venda per a la província de Philco Radio, aparells de 4, 5, 7 i 9 vàlvules. Instruments musicals d'alta qualitat. Philco Radio & Television Corporation. FRIGIDAIRE, la nevera elèctrica millor del món. Producte General Motors. Taller de reparacions de tota classe d'aparells de ràdio a càrrec del conegut radiotècnic Joaquim Pla. Recanvis, accessoris, material americà, especialitats elèctriques. Vendes al comptat i a terminis."

A mitjans novembre de 1935 se celebrà Junta General de la Societat Econòmica Gironina d'Amics del País al Teatre Albéniz de Girona. Fou protagonista, la qualitat de so de l'acte. Els elogis que signà l'Autonomista del dia 20 de novembre serveixen també avui per dibuixar i homenatjar perfectament el binomi màgic "qualitat-gironitat" de l'empresa: "Una de les coses que mes cridà l'atenció dels assistents (...) fou la magnífica audició dels altaveus col·locats a la grandiosa sala d'espectacles. Mercès a ells no es va perdre un sol mot de la conferència del senyor Marcel·lí Domingo. (...) (cal) donar tota la importància que es mereix el cas d'ésser de fabricació netament gironina (...) És un legítim orgull per la ciutat el que els amplificadors "Optimus", que tant perfecte i insuperable resultat donen (...) siguin construïts per mans gironines, en els gironins tallers de "Radio Univers" de Manuel Pla".