L'Ajuntament de Girona ha obligat un centenar d'establiments de la ciutat, sobretot bars i restaurants, que fa anys que estan oberts a demanar la llicència d'activitats. És un tràmt ?obligatori a tot arreu, però a Girona en els últims mandats s'havia permès obrir negocis sense tenir aquest permís. Quan Iniciativa per Catalunya (ICV-EUiA) es va fer càrrec de la regidoria de Sostenibilitat -després de les eleccions de l'any passat i del nou pacte tripartit- es va trobar amb uns 120 expedients oberts, amb llicències concedides però condicionades que els locals reparessin algunes mancances que hi havien detectat. La concessió de les llicències d'activitats havia estat fins el juny de 2007 en mans de regidors del PSC.

El regidor de Sostenibilitat, Enric Pardo, assegura que mai ningú es va preocupar que se solucionessin aquestes mancances com ara sortides d'emergència, segons va informar ahir Ràdio Girona. La majoria s'han posat al dia i ara només queden per revisar una vintena d'expedients. Enric Pardo diu que fins ara l'Ajuntament havia permès obrir locals fora de la llei.

El regidor va afirmar que "l'Administració s'ha de fer respectar". Per Pardo, "si vols obrir un negoci i saps que si no compleixes no et passarà res, probablement no compliràs. És més, si la persona que té un negoci al costat del teu, veu que tu no has complert i no t'ha passat res , probablement seguirà el teu exemple".

El responsable de les llicències afirma que "l'única manera que té l'administració de fer complir les normatives és ser molt exigent". "Per tant, s'han de fer complir costi el que costi i caigui qui caigui. En tant aquesta normativa sigui la vigent, nosaltres l'hem de fer complir a tothom", sentencia.

Quan l'Ajuntament detecta algun local que treballa sense tenir llicència, els dóna deu dies de termini perquè es legalitzi.

Tres casos com a exemple

Com ja va explicar Diari de Girona el passat febrer, l'Ajuntament de Girona va donar 48 hores a tres establiments perquè tanquessin les portes en no disposar de llicència municipal.Un restaurant tenia el permís caducat des de novembre de 2005, mentre que un supermercat té la llicència sense legalitzar des de maig del mateix mes. Un bar també es veurà obligat a tancar perquè ha deixat consumir la seva autorització municipal. En el cas que no compleixin l'ordre de tancament, la policia local executarà el precinte.

Segons va explicar Pardo, el cas més greu és el del restaurant del carrer Can Torroella número 9, al polígon de la Nestlé. Segons Pardo, el bar va demanar la llicència al març de 2005. Després de demanar-li que aportés la documentació que faltava, el propietari no va presentar cap document. Al novembre de 2005 es va decidir donar-li tres mesos perquè evités la caducitat de la llicència. L'Ajuntament no va rebre cap resposta, però el bar-restaurant va seguir funcionant fins al febrer.

Un cas semblant era el del supermercat del carrer Francesc Artau, del barri de Sant Narcís. El maig de 2005, l'Ajuntament de Girona va obrir un expedient de caducitat al supermercat en el qual donava tres mesos per presentar els papers que completessin la llicència. Ni un sol moviment per part dels responsables de l'establiment comercial, però el centre també va seguir obert fins al febrer. Després van demanar llicència.

Un tercer cas que ha suposat el tancament de l'establiment és el del Bar Fractal, del carrer Maluquer Salvador. L'establiment haurà de tancar durant dos mesos perquè no compleixen amb les mesures de seguretat. Tot i que l'Ajuntament va donar audiència al propietari de l'establiment perquè pugués solucionar la situació irregular, no es va presentar a la compareixença, ni en cap moment va al·legar. A més, els veïns han denunciat diverses vegades les molèsties que provoca l'establiment.