Era el novembre del 2019 quan la Funcional Teatre presentava l'exitosa 'Finestres', una adaptació personal dels contes de Pere Calders. Després d'un llarg any en blanc, amb la pandèmia pel mig, ara tornen i ho fan submergint-se en l'univers Txékhov. El tret de sortida d'aquest gran projecte, batejat com «Casa Txékhov», el donen aquest dissabte, a les vuit del vespre, amb la posada en escena de 'La gavina'. Ho fan retornant també a les entranyes de l'escenari mare, al Casino Menestral Figuerenc, el seu espai d'origen, aturat en el temps en el que sembla una remodelació sense final. Allà oferiran onze sessions tot el mai. Les entrades ja són a la venda.

Els integrants de la companyia no han viscut aquest primer muntatge com els anteriors. No només perquè els serveix per encetar els actes dels seus trenta anys dalt dels escenaris, sinó perquè la seva elaboració, reconeixen, els ha mantingut units en moments difícils: «Poder-la presentar és un triomf a l'adversitat i un gran acte de valentia perquè hauria estat fàcil tirar la tovallola», diuen.

Txékhov té una mirada reflexiva i melancòlica de la vida. Aquest muntatge permet a la companyia abordar diversitat de temes que els interessen: el procés de creació artística, la destrucció dels somnis, la infelicitat en l'amor, la família i l'art. La Funcional, sempre interessada per evolucionar, li dona a 'La gavina' una mirada contemporània, «sense forçar-la, però que pugui interessar al públic actual», matisen. En aquest camí, els ajuda el llenguatge audiovisual amb la projecció de vídeos sobre les parets nues i la creació in situ de les imatges en un interessant work in progress.