SON Estrella Galícia Posidònia, un festival per a inconformistes a Formentera

El festival va arrencar amb l'actuació de Crystal Murray, Grove i Tukan

La gastronomia uneix Galícia i Formentera amb el xef, estrella Michelin, Pepe Solla

L'objectiu d'aquesta edició és generar zero desaprofitaments a llarg d'aquests tres dies

Crystal Murray en plena actuació.

Crystal Murray en plena actuació. / Aigi Boga

Carmelo Convalia

El festival SON Estrella Galícia Posidònia és molt més que una sèrie de grups que es pugen a un escenari muntat en la paradisíaca illa de Formentera. Aquesta trobada, que atreu a públic de totes les edats de tot el país, és una mescla de bona música amb grups emergents i consolidats, i de gastronomia que uneix l'Atlàntic gallec amb el Mediterrani formenterense i que implica els participants perquè amb les seves conductes abans i després de la cita generin un impacte positiu. Durant tres dies unes 380 persones gaudeixen d'aquesta illa balear, de la seva naturalesa, de les seves rutes més salvatges, però també d'una selecció de grups, comissariats per Sinsal, de diferents estils i procedències.

La primera nit va ser la més internacional amb l'actuació de Grystal Murrey (França), Grove (Regne Unit) i Tukan (Bèlgica) i a la segona el torn del grup espanyol Carolina Durant, La Dame Blanche (França i Cuba) i LaPili (Espanya).

Víctor Mantiñán, responsable de Patrocinis Musicals i Impacte Positiu d'Estrella Galícia, acaba de presentar el festival i insisteix en la importància que té per a l'organització “l'impacte positiu”, terme que prefereix al de sostenibilitat, quan parla de medi ambient. “L'impacte positiu no sols es redueix a temes de descarbonització, de circularidad, sinó també en temes de persones, a establir aliances i a treballar en col·laboració amb l'illa”.

Aquest festival va arrencar fa set anys “i no volíem anar en contra del propi espai, no volíem un festival a l'ús i a més estava la vinculació amb el Save Posidònia”. Es tracta d'un projecte del Consell Insular que a base de donacions apadrina metres quadrats de posidònia, planta marina que garanteix l'estabilitat de les platges i està en l'origen de les aigües turqueses que envolten l'illa mediterrània i que la fan única.

Mantiñán insisteix que el festival no tindria sentit si no és per la seva vinculació amb l'entorn, amb la clara idea de fomentar un turisme sostenible i compromès. “Ens agrada dir que som inconformistes, perquè cada any cometem errors i la intenció és millora en cada edició. En els tres últims anys ja hem fet del festival una experiència sostenible i de col·laboració amb el públic que ve aquí”.

El SON Estrella Galícia Festival és des de 2021 un festival de zero emissions i enguany “el repte és anar més enllà amb zero desaprofitaments, a veure si som capaços, es tracta de no produir residus dins del propi festival, es tracta de generar el menys possible i el que es generi reciclar-lo com marquen els estàndards més exigents, es tracta de deixar això com si no hagués passat un festival, és el nostre repte d'enguany, seríem l'únic a obtenir la certificació màxima”.

El grup belga Tukan va fer música electrònica. Aigi Boga

El grup belga Tukan va fer música electrònica. Aigi Boga / Aigi Boga

Un dels atractius d'aquest esdeveniment és l'experiència que ofereix en un entorn com l'illa de Formentera, que ja exerceix atracció per si mateixa. A això se li uneix el fet que no s'anunciï el cartell de músics que actuen cada nit en l'exterior de l'hotel Gecko, a la platja de Migjorn. “D'aquesta forma la gent no ve per qui toca, sinó que ve a passar-s'ho bé i a descobrir grups, a més de la gastronomia, la gent ve a cegues pot haver-hi grups que els agraden i uns altres que no, però aposten pel criteri que apliquem fa set anys”.

La selecció dels grups és a càrrec de Sinsal, que exerceix de comissari. Un dels seus responsables és Luis Campos, que ha triat per a la primera nit una sèrie de propostes més electròniques i singulars mentre que la nit d'avui té un clar protagonista amb Carolina Durant amb una tendència més pop però amb tocs d'underground. Campos explica que no se'ls pot considerar un festival indie: “No crec que siguem indie, que s'ha convertit en una espècie de calaix de sastre, hem nascut de la diversitat, la idea és que la gent vegi altres propostes més complicades de veure, coses diverses tant en estils musicals com en l'origen dels grups”.

Després estan les rutes, que són tres excursions per diferents racons de l'illa, importants pels seus valors paisatgístics, culturals i patrimonials. En cadascun d'ells els participants es veuen sorpresos per una actuació musical en acústic en cada recorregut amb: Ixeya, Anna Ferrer i Ruiseñora.

GASTRONOMIA

Pepe Solla, s'ha aliat amb Galícia Calidade i Vedella Gallega per a oferir un menú a l'altura dels més inconformistes. Els plats combinen productes de quilòmetre zero amb els millors ingredients gallecs.

Pepe Solla prepara els musclos amb els que va obrir el sopar.

Pepe Solla prepara els musclos amb els que va obrir el sopar. / Aigi Boga.

En el sopar de la primera nit els festivaleros van poder degustar: Pastrami de braó de porc amb pebrots de Herbón, amb productes de Pementeira; Musclos al curri verd, amb productes de Mariscos Alumar; una selecció de formatges gallecs de petits productors. El plat fort va ser un lluç d'Estrella Galícia al vapor amb romesco, wakame i tempura de shitake proporcionada per Port de Celeiro i per a postres una el pastís de Santiago. Per a la segona nit la carn va ser la protagonista en forma d'hamburgueses de diferents tipus.

La festa continua per als 380 privilegiats que estan vivint una experiència única a Formentera que recordaran durant molts mesos i que els fa ser més compromesos amb l'entorn i amb l'impacte que produïm en ell.