Segueix-nos a les xarxes socials:

Roses / Barcelona

El rosinc Mohamed El Amrani apadrina una mostra al Museu d'Història de Catalunya

"Del Marroc i de Catalunya. Memòria viva entre emigració i arrelament" s'enriqueix amb el relat de testimonis

El rosinc Mohamed El Amrani apadrina una mostra al Museu d'Història de CatalunyaMUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA

El rosinc Mohamed El Amrani ha estat convidat pel Museu d'Història de Catalunya per apadrinar l'exposició "Del Marroc i de Catalunya. Memòria viva entre emigració i arrelament", que proposa un apropament al fenomen de l'emigració marroquina a Catalunya tot posant l'èmfasi en l'aportació d'aquest col·lectiu al desenvolupament econòmic, social i cultural del nostre país.

Mohamed El Amrani, comunicador i activista social de 23 anys, nascut a Chef Chaouen (Marroc) i resident a Roses des dels 3 anys, desenvolupa de manera incansable diverses activitats per promoure la integració, la convivència i la cohesió i el canvi socials. Entre d'altres fets destacables, presideix l'Associación AZAHARA per a la cooperació i desenvolupament entre Espanya i el Marroc; és membre de Global Shapers, la comunitat de joves amb un potencial excepcional impulsada pel Fòrum Econòmic Mundial; i va ser el creador de la guardonada Xarxa de Convivència.

La mostra "Del Marroc i de Catalunya. Memòria viva entre emigració i arrelament", de 250 m2 aproximadament, ha estat comissariada per Jordi Moreras, antropòleg i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Moreras, a més d'aportar la seva expertesa en aquests camps d'estudi, ha facilitat el contacte amb multitud d'individus i associacions que han contribuït a nodrir el contingut de la mostra i a enriquir-la amb el seu testimoni i, de vegades, també amb objectes personals.

Així, a través de diferents audiovisuals, es coneixen les impressions i les vivències d'Abdelali El Aroudi (43 anys, Tarragona), professor universitari; de Hanane El Jazidi (29 anys, Mataró), analista d'informació; de Fatiha El Mouali (43 anys, Montornés del Vallès), mediadora intercultural; de Mustafa Yechou (46 anys, Ulldecona), obrer de la construcció; de Miriaam Abad (21 anys, Figueres), estudiant de dret; de Mohamed El Youssofi (29 anys, Barcelona), economista; i d'altres.

En una societat cada cop més diversa culturalment, més global i més interconnectada, el Museu d'Història de Catalunya vol, amb aquesta exposició, esdevenir, humilment, un instrument de memòria crítica de la nostra societat catalana, de mediació i democratització cultural i, alhora, de trobada i de diàleg intercultural.

Durant la inauguració, presidida pel director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, i pel director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, els assistents han pogut degustar una selecció de tes i pastes típicament marroquines.

L'exposició es pot veure de manera gratuïta al Museu d'Història de Catalunya fins al 19 de febrer i després s'oferirà en préstec a altres espais que la vulguin acollir, per tal que pugui viatjar a altres ciutats i pobles de Catalunya.

Estructurada en tres àmbits (Presències, Experiències i Interaccions), reflexiona sobre les fases de Partir, Arribar; Arrelar i Retornar i sobre la quotidianitat del col·lectiu: com són els lligams afectius i d'amistat i les seves expressions rituals, quines divergències i prejudicis pateixen o la importància de l'associacionisme per a ells.

Mentre duri l'exposició al Museu, s'oferiran un seguit d'activitats relacionades amb la mostra. Per a les famílies, es proposa descobrir alguns contes clàssics i apropar-nos així a l'imaginari col·lectiu marroquí a través de la seva literatura oral. Els mateixos dies, 22 de gener i 19 de febrer, s'ofereix també un taller de tatuatges amb henna per a tots els públics que ens permetrà aquesta bella tradició mentre ens pinten les mans. I els de paladars més exòtics tindran l'oportunitat d'assistir a una xerrada sobre cuina marroquina, els costums i els plats principals que anirà acompanyada de degustació.

L'exposició

Quan es compleixen una cinquantena d'anys de l'emigració marroquina a Catalunya, esdevé oportú endinsar-nos en l'experiència d'un col·lectiu tan present i alhora tan desconegut com aquest. Aproximar-nos-hi ens permet obrir un espai de descoberta, d'aprenentatge, de reflexió, de debat, de sensibilització i de satisfacció.

Immigrants marroquins esperant a l'interior de l'estació de França a Barcelona l'any 1974. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic de Barcelona. L'emigració del Marroc vers Catalunya es va iniciar fa ja més de mig segle. Aquesta mobilitat humana, que va començar a finals de la dècada dels seixanta del segle passat i ha perdurat fins avui de manera extensiva arreu del territori català, ha construït un lligam estable entre ambdues societats. Actualment, prop de tres-centes mil persones d'arrels marroquinocatalanes viuen a Catalunya, i una cinquena part d'elles ja han nascut en aquesta terra.

L'experiència migratòria ha configurat la memòria particular de moltes famílies d'origen marroquí, que han vist néixer i créixer aquí els seus fills, amb la qual cosa han transformat l'emigració en arrelament. Un arrelament que es troba en procés i que és resultat de la interacció i el contacte amb la societat catalana que, en major o menor grau, ha sabut oferir a aquest col·lectiu oportunitats per integrar-s'hi.

Prem per veure més contingut per a tu