D'Ordis a Hawaii i de com mirar l’Ironman a competir-hi en el Mundial en quatre anys

La triatleta ordienca Laura Martínez, que al 2019 no havia fet cap triatló, competeix a Kona amb l'objectiu de completar 3,8 km de natació, 180 de bicicleta i 42 corrent

Laura Martínez, en una de les seves competicions. | EMPORDÀ

Laura Martínez, en una de les seves competicions. | EMPORDÀ / lluís ribera. ordis

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Aquest dissabte la triatleta d’Ordis Laura Martínez participarà per primer cop en el Mundial d’Ironman, a Kailua-Kona (Hawaii). La competidora del Triatló Girona Costa Brava aspira a completar els 3,8 km de natació, els 180 de bicicleta i els 42 corrent en un temps d’entre 11 i 12 hores. Martínez, de 31 anys, va obtenir el bitllet per a la fase final d’aquest icònic triatló gràcies al bon paper que va fer a l’Ironman d’Àustria, al juny. L’any passat havia fet la seva primera a Vitòria. «És la cosa més dura que he fet i quan acabo penso que no en faré més. Però l’endemà, quan t’aixeques, ja en busques una altra», explica.

Participar en una prova d’aquestes característiques no li havia passat pel cap fa quatre anys. El 2019, l’ordienca mantenia el to físic al gimnàs, fent activitats dirigides com spinning, a TorreMirona. Els triatlons les seguia com a espectadora i animant la seva parella, el figuerenc Diego Ribao, que al juliol va disputar la seva novena Ironamn. El 2019, «un dia després d’una prova li vaig dir que veia que s’ho passava molt bé i que m’agradaria fer un triatló senzill». Dit i fet. Va començar amb el d’Empuriabrava a la modalitat sprint, que inclou 750 metres nedant, 20 km bici i 5 km de córrer. I a poc a poc va anar sumant quilòmetres i hores d’entrenament.

És infermera i actualment dedica una quinzena d’hores setmanals per preparar-se per a la cita de Hawaii. Per la modalitat de natació entrena a la piscina del GEiEG; per la de bicicleta va per Sant Pere de Rodes, Cadaqués i fins el Cap de Creus i per la de córrer pels voltants d’Ordis si són tirades curtes. A Hawaii, el que més tem «és la humitat i el vent; la temperatura no serà extrema, entre 25 i 30 graus». I el que anhela més és poder nedar entre tortugues i dofins. A l’experiència l’acompanyen la seva parella i els seus pares i aprofitaran per quedar-s’hi alguns dies més de vacances. Per inscriure’s a la cursa ha hagut d’abonar uns 1.400 euros que inclou la inscripció, assegurança mèdica, aliments dels avituallaments, la medalla de finisher i peces de roba.

La cervesa com a premi

Martínez era vegetariana abans de fer curses de llarga distància, però per «evitar fractures als ossos per estrès vaig introduir proteïna de qualitat». Ha incorporat el peix a la dieta i de carn no en segueix consumint. La triatleta altempordanesa duu un any seguit sense parar, entrenant. És sacrificat «però gaudeixo moltíssim. Quan hi soc sento que és molt dur, però després em noto molt recompensada». Alguns cops no ha allargat sopars de dissabte amb amics perquè «l’endemà m’haig d’aixecar a les 7 per entrenar, sinó a la tarda acabaria massa tard». L’alcohol l’ha deixat de banda, però no amaga que «el primer que demanem quan arribem a meta és anar a fer una canya».

Mundial masculí Llinares, Ribao i Carreras competeixen a Niça

El Mundial d’Ironman femení es disputa a Hawaii un mes després que se celebrés el masculí, en aquest cas a Niça. El triatló a terres franceses va comptar amb la participació de tres corredors de l’Alt Empordà: el veterà jonquerenc David Llinares, el figuerenc Diego Ribao i l’escalenc Adrià Carreras, que la van acabar amb el voltant d’11 hores. Llinares, de 50 anys, va ser 53è a la categoria M50-54 i va tornar al lloc del seu primer Ironman 24 anys després. Pel camí, el del Tri Tramuntana n’ha fet un total de 12. Ribao va acabar en 62a posició en M40-44 i Carreras en 108a en M35-39.